Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
Punct și de la capat
ISBN
978-973-46-4482-7
An apariție
2014
Lună apariție
4
Număr pagini
368
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
FICTION LTD
Domenii

Punct și de la capat

Autori: Gabriel Chifu
INDISPONIBIL
9,99 lei

Vezi eBook
 
Marele Premiu al Festivalului National de Literatura, FestLit Cluj 2014
Nominalizare la Premiul Cartea Anului 2014, acordat de revista Romania literara
Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, editia 2015, secţiunea „Proza” (carte retrasa din competitie)
 
Aflind intr-un tirziu ca parintii sai nu fusesera adevaratii parinti, ci il infiasera imediat dupa nastere, un psihiatru reputat incearca sa dezlege misterul venirii sale pe lume, apelind la un prieten scriitor si ziarist, Valentin Dumnea, pe care-l roaga sa intreprinda cercetari. Acesta ajunge si nu ajunge la adevarul cautat, dar ajunge la un personaj straniu, un profesor centenar, despre care s-ar putea spune ca e stapinul povestii: al povestii despre mama copilului si despre posibilul sau tata – acesta ar putea fi oricare dintre doi fosti colegi de scoala, cu care tinara avusese legaturi amoroase, amindoi tineri sclipitori, dar diametral opusi, un inger si un demon. Povestea fiului care-si cauta tatal e doar un pretext pentru marea poveste, despre o epoca istorica dramatica (evenimentele se deruleaza intre anii 1940 si 2012), cu tragediile aduse de al doilea Razboi Mondial, de venirea rusilor si mai ales de ororile din inchisorile comuniste. Ca o noua Seherezada, timp de zece zile, profesorul centenar, martor, personaj si povestitor, adauga cite un fragment din poveste, pina o intregeste, asa cum ar adauga cite o margica, pe sirag, pina e gata margeanul. Mergind in sens invers cronologic, Punct si de la capat este o carte emotionanta despre durere, despre distrugerea facuta de mina omului, despre onoarea patata si nimicnicia adusa de oportunismul fara limite.

„Aceasta carte, Punct si de la capat, cum s-ar cuveni sa fie citita? Simplificind, e povestioara unui fiu care isi cauta tatal? Sau, mai larg, e reconstituirea unor trasee umane diverse, intr-o paleta care se vrea cuprinzatoare, de la angelic pina la demonic, si intr-o istorie care nu a fost deloc ingaduitoare cu aceia pe care i-a prins inlauntrul sau? E o mica epopee a secolului XX romanesc, un secol incarcat de negativitate si de irationalitate? E o noua poveste a lumii, depanata altfel? Si e, totodata, o poveste a povestii, a acelei povesti care trece de la unii la altii, schimbindu-ne vietile si dind timpului alt inteles, alta curgere? Poate ca da, dupa cum poate exista si alte chei pentru lectura. Ca autor, as tine sa marturisesc aici o anumita nazuinta, care, implinita, masoara precis reusita in proza: sa descrii verosimil situatii pe care nu le-ai trait si personaje in pielea carora n-ai fost niciodata. Desi pare simplu, gasesc ca e o proba fascinanta si suprema pentru un prozator.” (Gabriel Chifu)
 
„E vorba despre un roman exceptional, care merita un destin pe masura. Are toate datele: o supratema originala («duhul povestirii» si cum intra si iese el din istorie); un subiect tot asa (istoria traita de doua personaje metafizic complementare, ingerul si demonul, cu o soarta deopotriva tragica de la un punct inainte, caci istoria cu pricina nu mai alege); o compozitie neasteptata, a (d)racului (care sugereaza si ea, in felul ei, mersul de-a-ndaratelea al istoriei). In plus, un numar de scene greu de uitat, de exemplu, cele in care trupul si sufletul se afla in dificultatea de a exista in aceeasi piele si incheie un armistitiu, ca sa-si ingaduie unul celuilalt sa supravietuiasca. Probabil lucrul cel mai important este ca personajul asa-zicind pozitiv, Octavian, este mai pregnant psihologic decit cel asa-zicind negativ, Damian. De obicei, lucrurile stau pe dos chiar si la cei mai mari. Are diavolul sarmul lui, ce sa-i faci! Faptul ca gratia (da, gratia!) lui Octavian, angelismul lui, «idiotenia» lui dostoievskiana, capacitatea de a se abstrage dintr-o realitate cumplita, de a-si cruta sufletul, facindu-l la nevoie sa iasa din trup, biruieste raul lui Damian mi se pare demn de relevat, ca o raritate.” (Nicolae Manolescu)
 
„Gabriel Chifu a scris o carte anti-proustiana: nu exploreaza timpul si evenimentele continute de el, ci deruleaza intimplarile dinspre prezent spre trecut, in speranta descoperirii esentei ultime. Filosofii si misticii i-au spus logos, personajul lui Gabriel Chifu ii spune duhul povestirii. Autorul ne face martorii unei incercari disperate de a anula temporalitatea si memoria, pentru a permite, in felul acesta, sansa unui al doilea inceput. O misiune aproape imposibila: ca si cum ai reintroduce in recipientul unde statuse prizonier de secole duhul stapinitor al vietii si al mortii. Citind aceasta carte, veti descoperi cu uimire ca, prin alchimia literaturii, ireversibilul devine reversibil.” (Mircea Mihaies)
 
„Ar fi gresit sa citim Punct si de la capat ca pe un rechizitoriu al ultimei jumatati de secol. Nu contest ca romanul are o dimensiune morala. Numai ca, limitindu-ne la aceasta dimensiune, riscam sa pierdem din vedere un sir intreg de reusite de ordin tehnic (de la efectele de montaj cinematografic la istoriile contrafactuale) si chiar sensul inalt al acestei carti extraordinare: anume ca povestea (care are, ca in Halima, un duh al ei) poate umple golurile documentare, poate explica inexplicabilul, poate da contur biografiilor amorfe si, in sfirsit, poate salva destine.” (Cosmin Ciotlos)
An apariție
2014
Lună apariție
4
Număr pagini
368
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Gabriel Chifu, nascut la 22 martie 1954, in Calafat. Este vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Romania si director executiv al revistei Romania literara. A debutat, in anul 1976, cu un volum de versuri, Salas in inima. A publicat alte opt volume de poezie, Realul eruptiv (1979), O interpretare a Purgatoriului (1982), Lamura (1983), Omul netarmurit (1987), Povestea tarii latine din Est (1994), La marginea lui Dumnezeu (1998), Bastonul de orb (2003), Insemnari din tinutul misterios (Editura Cartea Romaneasca, 2011) si doua antologii, Lacatul de aur (postfata de Dan Cristea, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2004) si O suta de poeme (prefata de Nicolae Manolescu, Editura Ramuri, 2006). In proza, a debutat editorial in anul 1987 cu un roman, Unde se odihnesc vulturii. Au urmat romanele Valul si stinca (1989), Maratonul invinsilor (1997), Cartograful puterii (2000), Povestirile lui Cesar Leofu (2002), un volum de proza scurta, Fragmente din nastrusnica istorie a lumii de gabriel chifu traita si tot de el povestita (2009), si, la Editura Polirom, alte doua romane: Visul copilului care paseste pe zapada fara sa lase urme sau Invizibilul, descriere amanuntita (2004)si Relatare despre moartea mea sau Eseu despre singuratate (2007). A primit numeroase premii literare, dintre care amintim Premiul USR, care i-a fost decernat de patru ori: in 1976 (pentru debut), in 1997 (pentru roman), in 1998 si in 2011 (pentru poezie). Alte doua carti ale sale au fost nominalizate la acelasi premiu, in anii 2004 si 2009, dar autorul si le-a retras din competitie.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.