Gabriel Chifu pune in pagina cu extrema acuitate intreaga dispozitie schizoida a Romaniei comuniste, inclinata sa demonizeze si sa beatifice. Sa judece maniheist, pentru ca istoria, neagra, cere asemenea judecati. Bordea si Cadar sint prototipurile acestei gindiri. Simple emanatii ale ei. Daca ultimul reprezinta „jumatatea pozitiva” a cuplului, n-as spune totusi ca rolul sau e numaidecit unul fast. Martiriul sau a fost fara folos. Speranta (in masura in care se poate vorbi despre speranta aici) vine de altundeva. Din existenta unui „duh al povestirii” care nu admite piedici, care e mai presus de conditiile istorice. Poate aranja intimplarile in ordine invers cronologica, poate face ca, in semn de revansa, Cadar sa cistige alegerile din 1992, poate rasturna cursul biologic. Este marea gaselnita a romanului, cea datorita careia toate libertatile textuale (ori contrafactuale) pe care si le ingaduie aici Gabriel Chifu se justifica fara rest. Cum fara rest se justifica numarul mare de reactii critice, toate extrem de favorabile, pe care le-a stirnit deja romanul. Un consens care arata de la sine ca, dincolo de toate ieremiadele unora, nu ne confruntam nici cu o criza a cronicii literare, nici (slava Domnului!) cu una a literaturii. Totul e sa apara carti ca aceasta.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.