Ștefan Vianu în dialog cu Cornel Moraru despre volumul Sens interzis. Adevăr, devenire, locuire
Vineri, 7 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), Ștefan Vianu va intra în dialog cu Cornel Moraru, eveniment prilejuit de apariția volumului Sens interzis. Adevăr, devenire, locuire, publicat la Editura Polirom. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.
Citeste mai multRadu Vancu, Boala & Războiul. Jurnal, 2020-2024. Întâlniri cu cititorii la Iași și Cluj
În perioada 29-31 ianuarie, Radu Vancu își va întâlni cititorii din Iași și Cluj, cu prilejul lansării volumului Boala & Războiul. Jurnal, 2020-2024, publicat la Editura Polirom. IAȘI Miercuri, 29 ianuarie, ora 18.00, Cărturești Palas Iași (Palas Mall, Str. Palat 7A) Invitați, alături de autor: Nicoleta Munteanu, Antonio Patraș, Bogdan Crețu, Doris Mironescu Moderatoare: Corina Giurgia Joi, 30 ianuarie, ora 15.30, Muzeul „Vasile Pogor”, Casa Jnumii, Sala Studio J Întâlnire Alecart cu Radu Vancu. Atelier despre Paradis – roman în curs de apariție Moderatori: Nicoleta și Emil Munteanu CLUJ Vineri, 31 ianuarie, ora 17.00, Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor 15, Cluj-Napoca) Invitați, alături de autor: Ruxandra Cesereanu, Alex Goldiș Gazdă: Valentin Derevlean
Citeste mai multAna Maria Sandu în dialog cu Simona Popescu și Victor Cobuz despre volumul Salvatorii
Luni, 27 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), Ana Maria Sandu va intra în dialog cu Simona Popescu și Victor Cobuz, eveniment prilejuit de apariția celui mai recent volum al său, Salvatorii, publicat în colecția „Fiction Ltd” a Editurii Polirom. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.
Citeste mai mult„Orașul și zidurile sale incerte” de Haruki Murakami: lansare de carte la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Luni, 20 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, București), va avea loc lansarea romanului Orașul și zidurile sale incerte de Haruki Murakami, publicat la Editura Polirom, traducere din limba japoneză de Andreea Sion. Invitați: Cristian Teodorescu, Emilia Chebac, Dan Croitoru, Șerban Georgescu Moderează: Gabriela Avram Eveniment organizat în colaborare cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”.
Citeste mai multVasile Ernu, turneu de lansări dedicat volumului Generația canibală. Programul evenimentelor
În perioada ianuarie-aprilie, Vasile Ernu va susţine un turneu de promovare dedicat celui mai recent volum al său, Generația canibală, apărut de curând în colecţia „Ego. Grafii” a Editurii Polirom. Astfel, autorul îşi va întâlni cititorii din București, Timișoara, Reșița. Mai jos, programul evenimentelor.
Citeste mai multpe fictiunea.ro, nr. 202 (111)
Stilul în care Furtuna barocă este scrisă este unul singur și distinct, care folosește mai multe voci și paliere și care este străbătut de la un capăt la celălalt de inteligența, spiritul pătrunzător, delicatețea și profunzimea unei percepții asupra lumii care dă uneori naștere unei ironii amare, unui amuzament înțelept care face deliciul lecturii, dar al căror scop final este impactul, nașterea în cititor a senzației acelui pumn în plex menit a-i trezi conștiința și a-l face să-și deschidă ochiii nu numai asupra trecutului, ci, mai ales, asupra prezentului.
Citeste mai multîn Libertatea
Nu știu ce a vrut autorul, dar este una dintre cele mai mari și plăcute surprize din acest an. Unul dintre cei mai buni critici de film ni se dezvăluie așa cum nu cred că am mai avut în literatura română: inteligent și sensibil în același timp.
Citeste mai multîn Libertatea
Ori nu am mai citit de mult ce a scris ori îmi era dor de ceva de acest gen: un sentiment plăcut și sigur, o plăcere să o citești.
Citeste mai multpe catavencii.ro
Dacă citești romanul ca să vezi cât și cum se abate Julia de la povestea din 1984, remarci imediat că Winston Smith al Sandrei Newman are slăbiciuni care-i lipsesc lui Winston din romanul lui Orwell, în timp ce Julia de aici stă tot mai bine pe picioarele ei. Într-o lume a manipulării, Julia devine și ea expertă în această operațiune, pe care i-o aplică și iubitului ei cel bine dotat fizic, dar mai slab la tăria de caracter decât ea. Inevitabil, romanul Sandrei Newman schimbă povestea din 1984, ba chiar devotata discipolă a lui Orwell își îngăduie să-și parodieze maestrul și să se despartă în final de viziunea lui pesimistă, schimbându-i ideea că nu mai e nimic de făcut cu… o să vedeți ce, dacă citiți cartea.
Citeste mai multîn Observator cultural, nr. 1238
Clar și limpede, un număr de 34 de intervenții și luări de poziție apar pentru prima dată în spațiul românesc. Douăzeci de ani de istorie, nu doar din sângerosul război mondial, ci și din cel rece care a urmat. Camus este consecvent cu el însuși. „Nu am vârsta conferințelor”, declară el în 1946 – în timpul conferinței Criza omului de la New York –, dar nu se sfiește să spună apăsat tot ceea ce crede și simte ca intelectual angajat. Putem cita multe afirmații tranșante ale lui Camus. Temele și subiectele sunt diverse. De la noua cultură mediteraneeană și apărarea inteligenței, la apelul pentru cei condamnați la moarte – din 1952 – și situația din Spania franchistă (acea Spanie mereu prezentă în sufletul lui Camus), nu în ultimul rând solidarizarea cu ceea ce se întâmplă în Ungaria în 1956. Atitudine, fermitate, consecvență.
Citeste mai mult