Gabriela Adameșteanu la Târgul de Carte de la Viena
Scriitoarea Gabriela Adameșteanu va participa la Târgul de Carte de la Viena, care se desfășoară în perioada 20-24 noiembrie 2024, în complexul expoziţional Messe Wien Halle D (Trabrennstraße 4, 1020 Viena). Joi, 21 noiembrie, de la ora 12.00, Gabriela Adameșteanu va intra în dialog cu traducătorul Jan Koneffke, prilejuit de prezentarea romanului Voci la distanță / Stimmen auf Abstand. Evenimentul are loc la scena Donau Lounge. Festivalul Internațional de Carte de la Viena este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena și Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC). Mai multe detalii despre ediția din acest an și programul complet de evenimente, aici.
Citeste mai multFlorin Duțu, „Chiorpangiu”: lansare de carte & sesiune de autografe la Brăila
Joi, 28 noiembrie 2024, ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” – Brăila, în sala „Fănuș Neagu” (Str. Poligon Nr. 4), are loc lansarea volumului de povestiri Chiorpangiu de Florin Duțu, câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2024. Vorbesc alături de autor: Prof. dr. Ana ComanProf. dr. Valentin Popa Prof. dr. Daniel Kiţu Prof. dr. Viorel Coman Lansarea de carte este urmată de o sesiune de autografe.
Citeste mai multUn nou proiect editorial Polirom: seria de autor Ion D. Sîrbu
Editura Polirom lansează o nouă serie de autor, dedicată operei lui Ion D. Sîrbu, ce își propune să reunească volume de proză, jurnal, corespondență, teatru și publicistică. Seria de autor „Ion D. Sîrbu”, coordonată de Antonio Patraș, debutează cu volumele de proză Lampa. Povestiri Petrilene și Șoarecele B și alte povestiri, îngrijite de Toma Velici, iar la începutul anului viitor urmează să apară romanul Lupul și catedrala. Autor al unei opere doar parțial cunoscute publicului larg, cuprinzând eseuri, schițe, povestiri, nuvele, romane și piese de teatru, precum și o remarcabilă literatură confesivă editată postum, după revoluția din decembrie 1989, Ion D. SÎRBU (1919-1989) a devenit în conștiința publicului un simbol al rezistenței antitotalitare, comparabil cu Paul Goma sau N. Steinhardt. La cristalizarea acestei efigii postume au contribuit atât biografia exemplară a scriitorului, ale cărui mărturii au fost validate moral de documentele desecretizate din arhivele de la CNSAS, cât și literatura sa, de mare anvergură ideatică și de o expresivitate care-i asigură lui Sîrbu un loc de frunte în galeria marilor creatori de stil din literatura noastră.
Citeste mai multRecomandările săptămânii: 4 volume incitante despre mintea umană
În această săptămână, Editura Polirom recomandă patru volume scrise de Eric R. Kandel, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 2000. În cărțile sale, autorul abordează aspecte precum percepția asupra artei, memoria, inconștientul și tulburările mintale. Volumele fac parte din campania „ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI: construiește viitorul prin cunoaștere și dezvoltare personală” și beneficiază de 40% REDUCERE. Ofertă disponibilă în perioada 15-22 noiembrie 2024, doar pe www.polirom.ro. Eric R. KANDEL (n. 1929, Viena), unul dintre pionierii ştiinţei cognitive moderne, a fost profesor la Columbia University şi a activat în cadrul Howard Hughes Medical Institute. A fost director fondator al Centrului pentru Neurobiologie şi Comportament din cadrul Colegiului Medicilor şi Chirurgilor, Columbia University, iar în anul 2000 a fost unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în semn de recunoaştere a importanţei studiilor sale privind învăţarea şi memoria. Mai multe despre autor, aici.
Citeste mai multîn România literară, nr. 45/2024
Nu știu un alt jurnalist, atenție, nu unul cultural!, căruia să îi treacă prin minte să își publice articolele din ziar sau de pe blog. Dar Cristian Tudor Popescu nu este un jurnalist oarecare, de serie, iar jurnalismul său, indiferent de subiect, este unul cultural. Înzestrat cu un puternic spirit polemic, scriitor de SF apreciat de cunoscători, autorul unei interesante teze de doctorat despre relația dintre film și propagandă în cinematografia comunistă, Filmul surd în România mută, critic ocazional de film, dar cu un bun gust remarcabil, CTP-ul (cum îi apare acronimul articulat în numeroase contexte) se impune ca o figură aparte în lumea culturală.
Citeste mai multBogdan Suceavă, „Furtuna barocă. Poemul unei epoci”: lansare de carte la Humanitas Cișmigiu
Vineri, 29 noiembrie 2024, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, București), va avea loc lansarea volumului Furtuna barocă. Poemul unei epoci de Bogdan Suceavă, publicat în colecția „Eseuri și confesiuni”. Alături de autor vor vorbi Luminița Corneanu, Ligia Pîrvulescu și Octavian Soviany. Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.
Citeste mai mult„Limbă și cultură germană în România (1918-1933)”: discuții în prezența editorilor la Augsburg și München
Miercuri, 13 noiembrie, ora 18.15 (UTC + 1), la Universitatea din Augsburg (Bukowina Institut) și joi, 14 noiembrie, ora 18.00 (UTC + 1), la Universitatea „Ludwig-Maximilian” din München (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas), vor avea loc discuții despre Limbă și cultură germană în România (1918-1933). Volumul I. Realități postimperiale, discurs public și câmpuri culturale, în prezența editorilor Andrei Corbea-Hoișie și Rudolf Gräf.
Citeste mai multRecomandările săptămânii: istoria lumii pe înțelesul tuturor
Editura Polirom recomandă o selecție de titluri destinate publicului larg și cititorilor juniori, care abordează istoria lumii într-un mod ușor de înțeles. Volumele fac parte din campania „Povestea Lumii. Istoria pe înțelesul tuturor” și beneficiază de 40% REDUCERE. Oferta este disponibilă în perioada 8-15 noiembrie 2024, doar pe www.polirom.ro.
Citeste mai multpe omiedesemne.ro
Tatăl meu la izolare e un roman de un realism tulburător, scris cu răbdare și cu o acumulare treptată de emoții care își găsesc cumva climaxul în momentul liberării. Firește că reconstituirea faptelor e legată ombilical și de imaginația scriitorului, de puterea lui de a inventaria materialul rămas (Cu documentarea de familie mi-a fost cel mai greu, mărturisește autorul într-un interviu acordat lui Vasile Ernu) sau de a reconstitui dialogurile și de a le face să sune autentic (Aș fi avut nevoie să mă duc la bibliotecă, să mă uit la ziarele vremii, pentru limbajul oficial al timpului, dar bibliotecile erau închise. Am avut mare noroc cu cărțile din casă, însă cel mai mult a trebuit să mă bizui pe memorie, mărturisește Cristian Teodorescu în același interviu).
Citeste mai multpe citestema.ro
În anii ’90, literatura și cinematografia românească au trecut printr-o perioadă în care au fost obsedate de ororile comunismului. Anii comuniști, văzuți prin lentila asta întunecată nu conțineau decât sărăcie, mizerie, corupție generalizată, persecuții. Era o defulare poate scuzabilă, poate firească, dar unul din efectele ei a fost insensibilizarea publicului în legătură cu subiectul acesta. Realitatea pe care o știam eu – fiindcă mi-am petrecut copilăria și adolescența în anii aceștia – era mult mai complexă. În perioada asta oamenii nu au încetat nicio clipă să iubească, să creeze, să se joace, să spere – în ciuda condițiilor atât de dificile. Despre astfel de oameni e romanul meu, și despre aventurile lor. Este o încercare de a recupera istoria acelor ani, văzută printr-o lentilă – sper eu – neatinsă de corupție.
Citeste mai mult