Orhan Pamuk vine la Timișoara, în cadrul seriei La UVT, Cultura este Capitală!

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, vine la Timișoara, în cadrul seriei „La UVT, Cultura este Capitală!”. Unul dintre cei mai îndrăgiți autori din portofoliul Editurii Polirom, Orhan Pamuk va participa la două evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Luni, 3 aprilie 2023, începând cu ora 19.30, în Aula Magna a UVT, scriitorul turc va participa la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu. Marți, 4 aprilie, de la ora 10.00, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda scriitorului laureat Nobel titlul de Doctor Honoris Causa. Cele două evenimente fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Mai multe detalii despre venirea lui Orhan Pamuk în România, pe siteul UVT.

Citeste mai mult
Știri
Promovare
24 views

în Ziarul de Iași

Până şi numele „Othello”, observă Adrian Papahagi, cu erudiţia-i cunoscută, ar putea la limită să sugereze o dualitate pernicioasă. Vocabula ultimă ne trimite la grecescul telos (ţel), arătând latura înaltă, nobilă a lui Othelllo (p.13), scopul său pur de a se integra marii societăţi europene, dar, simultan, sugerează şi posibila „josnicie” a eroului, dimensiunea lui sălbatică, barbară, prin silaba lo, aluzie la low, în engleză, mic, josnic, chiar ticălos (p. 17). Între aceste extreme se zbate personalitatea temutului militar care visează civilitatea, principialitatea şi aristocraţia lumii de adopţie, sfârşind totuşi (e drept, prin manipularea perversă, derulată de Iago) în barbaria, malignitatea şi sălbaticia lumii de provenienţă (unde, necruţători, îl plasau toţi, oricum, încă de la început – „Fericirea nu poate continua, fiindcă e clădită pe hybris. Chiar ajuns aici, în vârful piramidei, Othello tot un maur rămâne”, sintetizează Papahagi elocvent tragedia personajului la pagina 18). La fel de bine prinse sunt şi celelalte două figuri centrale ale textului, Desdemona şi Iago. Cea dintâi („Disdemona” în povestea iniţială, a lui Cinthio) joacă rolul unei „oglinizi” psihologice pentru Othello în iubirea ei, nevoia de acceptare a maurului de către elitista congregaţie veneţiană luând astfel un contur palpabil. Ucigând-o (pe fondul furiei incontrolabile, rod mai mult al propriei iraţionalităţi decât al artei manipulatorii dovedite de Iago), Othello „se decuplează” de la „ţelul” civilizator (p. 48). Şi Iago constituie pentru maur o „oglindă” a acceptării, la rându-i însă aparentă, ducând la aceeaşi (auto)distrugere inevitabilă. Iago „îl ucide” pe Othello, „otrăvindu-l” prin vorbe, „prin ureche”, după cum demonstrează, inteligent, Adrian Papahagi la pagina 26. El este „umbra”, cel care, de fapt, „nu este” („I am not what I am.”), conform unei alte analize spectaculoase făcute de autor ulterior (pp. 54-55). O carte excelentă, aşteptată, necesară, destinată studioşilor din România, atâţia câţi vor mai fi fiind ei..

Citeste mai mult
Dosar de presă
Corin-Liviu CUȚITARU
8 views

Biblioteca Polirom 25 de ani: A.P. Cehov, O viaţă în scrisori. Corespondență II (1891-1904)

La editura Polirom a apărut de curând cel de-al doilea volum al corespondenței unuia dintre cei mai mari scriitori ai lumii, A.P. Cehov: O viaţă în scrisori. Corespondență II (1891-1904), ediţie îngrijită, selecţie, traducere din limba rusă şi note de Sorina Bălănescu. Volumul a fost publicat în ediție cartonată în prestigioasa colecție de traduceri din literatura universală „Biblioteca Polirom” (coordonator: Dan Croitoru), în anul în care aceasta împlinește 25 de ani. În aceeași colecție a apărut în anul 2018 și primul volum al corespondenței lui Cehov: O viaţă în scrisori. Corespondenţă I (1879-1890), ediţie îngrijită şi traducere de Sorina Bălănescu. „Cel care nu dorește nimic, nu speră nimic și nu se teme de nimic nu poate fi artist.” (A.P. Cehov) „Burghezia ține mult la așa‑numitele tipuri «pozitive» și la romanele cu finaluri fericite, întrucât ele îi alimentează ideea că poți să acumulezi capital și să‑ți păstrezi neprihănirea, poți să fii o fiară sălbatică și totodată fericit.” (A.P. Cehov)  

Citeste mai mult
Știri
Promovare
29 views

Evenimente Polirom la Bookfest Timișoara 2023

Editura Polirom participă în perioada 30 martie-2 aprilie 2023 la cea de-a X-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, care se va desfășura, ca de obicei, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT (Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22). Peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (30%), precum și nenumărate volume la prețul promoțional de 10 lei vă așteaptă la standul editurii din cadrul târgului. Această nouă ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara va prilejui și o serie de evenimente dedicate câtorva dintre cele mai recente apariții editoriale Polirom. Mai jos, programul nostru de evenimente. Intrarea liberă

Citeste mai mult
Știri
Promovare
77 views

Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor, volumul de debut al Cristinei Chira: lansare de carte

Vineri, 7 aprilie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc lansarea volumului de debut al Cristinei Chira, Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor, publicat în colecția Ego. Proză a editurii Polirom. Invitați, alături de autoare: Simona Antonescu și Florin Iaru

Citeste mai mult
Știri
Promovare
33 views

Mareșala, regia Alina Nelega, spectacol lectură după romanul Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc, la Teatrul Odeon

Luni, 27 martie, ora 19.00, în Sala Studio, sărbătorim pentru al V-lea an la rând Ziua Mondială a Teatrului @ODEON și vă așteptăm să cunoașteți o divă a teatrului românesc interbelic puțin cunoscută peste timp, Marioara Voiculescu, căreia îi dedicăm spectacolul lectură Mareșala, în regia Alinei Nelega. Bazat pe romanul Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc de Alina Nelega, publicat în colecția Biografii romanțate a editurii Polirom, spectacolul îi are în distribuție pe: Dorina Lazăr, în rolul titular, Alina Berzunțeanu, Sabrina Iașchevici, Cătălina Mustață, Cezar Antal, Ionuț Kivu, Eduard Trifa. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citeste mai mult
Știri
Promovare
99 views

Întâlnire cu Liviu Surugiu & Sevraj: lansare de carte și ședință de autografe

Sâmbătă, 25 martie, ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o întâlnire cu Liviu Surugiu, eveniment prilejuit de lansarea romanului Sevraj, publicat în colecția „Ego. Proză” a editurii Polirom. Vor vorbi, alături de autor: Michael Haulică și Liviu Szoke Lansarea va fi urmată de o ședință de autografe.

Citeste mai mult
Știri
Promovare
44 views

în revista România literară nr. 11/2023

[După 1990], nici nu apucaserăm să spuneam tot ce aveam de spus (mă refer, între alții, la Mircea Cărtărescu, Gabriel Chifu, Andrei Oișteanu ori Marta Petreu, autori care au „explodat“ după cincizeci de ani, așa cum sperasem eu că va exploda întreaga literatură română), și eram deja aruncați la lada de vechituri a istoriei. Am comis, ce e drept, și imprudența de a ne jertfi vreo zece ani într-o publicistică frenetică, dar foarte necesară, anti-totalitară, anti-comunistă, luptând pentru democrație și detestându-i pe antisemiți, legionari, comuniști și fasciști, astfel încât protejații noștri să trăiască în cu totul altă societate decât cea în care viețuiserăm noi.

Citeste mai mult
Dosar de presă
Mircea MIHĂIEȘ
13 views

în revista România literară nr. 11/2023

Dincolo de interpretările îndrăznețe și argumentarea lor plauzibilă, trebuie remarcat că autorul realizează un text atractiv, într-un stil suplu, accesibil cititorilor, pigmentat cu umor, îndepărtat de orice morgă lexicală. [...] Asocierile cu opere mult ulterioare, pentru lămurirea cititorului, nu lipsesc și sunt relevante. Batista Desdemonei este asemuită cu inelul lui Bertram din Totu-i bine..., dar și cu inelul lui Sauron din romanele lui Tolkien. Ea „concentrează marile simboluri antinomice ale textului”. [...] Este o bucurie pentru cititor să constate că Adrian Papahagi a înțeles foarte bine spiritul lui Shakespeare și faptul că opera marelui dramaturg nu este un înscris ori o înșiruire livrescă de termeni și acțiuni, ci o lume.

Citeste mai mult
Dosar de presă
Horia GÂRBEA
16 views

Lansare de carte și ședință de autografe: Cosmin Perța, Ca să nu se aleagă praful de toate

Luni, 27 martie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38) Lansare de carte & ședință de autografe: Cosmin Perța, Ca să nu se aleagă praful de toate, colecția „Ego.Proză”, Polirom, 2023   Participă, alături de autor: Florina Pîrjol, Andrei Gogu, Victor Cobuz

Citeste mai mult
Știri
Promovare
86 views
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.