pe contributors.ro
La fel ca întreaga mea generație, am fost absolut convins că vina, întreagă și totală, aparține numai și numai regimului comunist, în varianta lui locală („național-comunism”, cum i s-a spus ulterior). Dar, după lectura volumului În căutarea românului perfect. Specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă, de Marius Turda (editura Polirom, 2024), convingerea mi s-a făcut țăndări. Pur și simplu, boala care a dus la tripleta „origine sănătoasă – decreței – orfelinatele groazei” e mult mai veche decât național-comunismul. Autorul îi plasează începuturile în a doua parte a secolului XIX, dar mai importantă decât cronologia îmi pare natura acestei boli: crearea statului național a implicat crearea unei rase. Sună teribil? Chiar este. Intelectualii s-au crezut îndreptățiți să ofere tânărului stat o rasă pură de oameni, de ființe umane, numite „români”. Acești români nu existau încă, așa că trebuiau creați, făcuți, fabricați din ceva. Acel ceva trebuia întâi găsit, apoi prelucrat până la obținerea produsului finit, pe care îl aflăm încă din titlu: românul perfect.
Citeste mai mult
Petre Barbu, „Toți bărbații din viața mea”: lansare de carte & sesiune de autografe la București
Vineri, 25 aprilie 2025, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, București), are loc lansarea volumului de proză scurtă Toți bărbații din viața mea de Petre Barbu, publicat de curând în colecția „Fiction Ltd” a Editurii Polirom. Alături de autor: Carmen Mușat Adina Dinițoiu Moderator: Alexandru Catalan Lansarea de carte se încheie cu o sesiune de autografe.
Citeste mai mult
Lilia Calancea, „Rodica Ojog-Brașoveanu. 320 de pisici în Cimitirul Bellu”: lansări de carte la Chișinău și Iași
În perioada 16-25 aprilie, Lilia Calancea se va întâlni cu cititorii din Chișinău și Iași, cu prilejul lansării volumului Rodica Ojog-Brașoveanu. 320 de pisici în Cimitirul Bellu, publicat la Editura Polirom, în colecția „Biografii romanțate”, coordonată de Adrian Botez.
Citeste mai mult
Cosmin Perța la Book Corner Librarium. Lansare de carte & sesiune de autografe: Un loc îndepărtat, numai al lor
Joi, 24 aprilie, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bd Eroilor, nr. 15, Cluj-Napoca), va avea loc lansarea romanului Un loc îndepărtat, numai al lor de Cosmin Perța, recent publicat în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom. Invitați, alături de autor: Ruxandra Cesereanu, Alex Ciorogar, Florentin Popa Gazdă: Valentin Derevlean
Citeste mai multîn revista VATRA, nr. 1-2/2025
Cartea sa este ceea ce am putea numi o autobiografie în stil liber, mizele autorului fiind mai degrabă acelea de a depăna amintiri pentru ceilalți, dar și (mai ales) pentru sine. Nu-și propune să scrie un roman, deși ar fi putut – coeziunea ar fi putut fi relativ ușor atinsă. Volumul devine o colecție de povestiri: Fierăria, 22 de căsuțe, Fănică și Securitatea, Doctor Aurel, „Pune banii ăia pe undeva…”. Chiar dacă nu reușesc să închege un imaginar substanțial, poveștile de față, inegale, propun o serie de imagini pline de farmec. Că de aici a ieșit o carte, îndrăznesc să afirm ca aceasta a fost o chestiune de ordin secundar pentru Florin Duțu. Nu cred că și-a propus să arate că știe să scrie, și, cu siguranță, nici posibila gamă variată a instrumentarului naratologic nu i-a dat bătăi de cap.
Citeste mai mult
Lansare de carte la Timișoara: „Francezi în Banat, bănățeni în Franța” de Smaranda Vultur
Vineri, 11 aprilie 2025, ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, Timișoara), are loc lansarea volumului Francezi în Banat, bănățeni în Franța de Smaranda Vultur, publicat la Editura Polirom. Invitați, alături de autoare: Adriana Babeți și Viorel Marineasa Moderează: Oana Doboși Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.
Citeste mai multpe citestema.ro
Colin Barrett reușește, într-un roman de mici dimensiuni, să includă visul spulberat al unei întregi generații tinere, să exploreze teme profunde precum singurătatea sau căutarea identității, nevoia de apartenență și inabilitatea de a funcționa în lumea reală pentru a avea succes după un trecut în sânul unei familii destrămate sau incapabile de a construi un cămin în adevăratul sens al cuvântului. Cinismul unor situații și al personajelor animă peisajul sumbru al unui orășel guvernat de idealuri pierdute.
Citeste mai multpe bookhub.ro
Sânge pe zăpadă. Revoluția Rusă 1914-1924 este o analiză minuțioasă a unui deceniu care a schimbat Rusia și întreaga lume. Cu spirit critic și analitic, istoricul Robert Service aduce o contribuție extrem de valoroasă la istoriografia internațională prin această cercetare. Citind-o, ne este mai ușor să înțelegem rădăcinile lumii de azi.
Citeste mai multîn România literară, nr. 15/2025
Ca scriitoare îmi place să scriu și să mă apropii de personaje reale care trăiesc în contexte istorice tulburi. Între altele, pentru că o asemenea opțiune scriitoricească poate indica până la ce punct noi, oamenii, nu suntem stăpâni pe destinele noastre, pe viețile noastre. Ceea ce se întâmplă în jurul nostru determină și condiționează propriile noastre acte mult mai mult decât ne putem noi înșine imagina. Ana Mladici, fiica Estului, fiica lui Radko Mladici, fără să fie o victimă directă a războiului este, totuși, o victimă a războiului. Da, da, este o victimă a războiului. Vorbesc, în carte, despre acea perioadă din istorie când viețile oamenilor normali, ale oamenilor obișnuiți sunt supuse unor schimbări atât de puternice, de o asemenea amploare încât scapă controlului.
Citeste mai multîn România literară, nr. 15/2025
Dincolo de exercițiile de admirație cu care se închide propriu-zis cartea, penultimul capitol, care întoarce perspectiva dinspre trecut spre viitor, face legătura cu primul, răspunzând prin ecou și altor capitole precum „Eșecul Coaliției pentru Familie“ sau „To tell the untold/ A spune nespusul“ printr-o serie de analize dedicate educației (ceea ce ne instituie), marginalității (ceea ce ne destituie) și raportului dintre minte și corp în epoca dezbaterilor aprinse despre gen (ceea ce ne constituie). Cartea lui Mihai Maci relevă ceea ce și-ar dori orice gânditor, o plasare corectă, lucidă, nuanțată și deșteaptă în miezul timpului nostru.
Citeste mai mult