pe filme-carti.ro
Un loc îndepărtat numai al lor, cel mai recent roman al lui Cosmin Perța, nu este o lectură ușoară, dar am considerat-o necesară, urmărind îndeaproape tot ce are semnătura lui. M-a fascinat modul în care autorul explorează fragilitatea ființei umane, insinuarea subtilă a răului în viața de zi cu zi și căutarea neobosită a sensului într-o lume care pare să se devoreze, asemenea lui Uroboros.
Citeste mai multîn Cațavencii
Un clasic pentru toate anotimpurile, José Saramago, și volumul său de povestiri din 1978, Cvasiobiect. Cu aceste șase povestiri, portughezul Saramago pătrunde în fantastic, în cel mai sclipitor-realist stil posibil. (…) În Cvasiobiect, poetul care e Saramago reia în proză temele pe care le descoperi în poemele sale, singurătatea, obsesiile iubirii, complicitățile de tot felul și răul totalitarismului care se insinuează la început pe neobservate în viața oamenilor. Sentimentul portughez al ființei – ar putea zice pasionații de Noica.
Citeste mai multîn Dilema
Camping e un roman despre trauma transgeneraţională care stă uneori la baza unui conspiraţionism intuitiv, devenit în anumite situaţii feroce. Moşneguţu, decanul de vârstă al familiei, i-a transmis-o fiicei sale, Sofia, iar aceasta, cel puţin în parte, fiului Robert. (…) romanele Laviniei Branişte, dincolo de documentarea unor dileme socio-economice ale migraţiei sau ale neoliberalismului, investighează şi cazuri de corupere morală, indiferent cât s-ar strădui unii să ignore această realitate textuală. În plus, curajul şi – aş spune – nobleţea autoarei de a face dintr-o femeie aproape septuagenară, defel idealizată, surprinsă în propriile ei tensiuni şi frământări, protagonista romanului său merită nu mai puţin apreciate.
Citeste mai multpe contributors.ro
În colecția Biografiilor romanțate a editurii ieșene Polirom a apărut cu puțină vreme în urmă volumul Maiorescu. Confesiunile unui stoic, semnat de universitarul băcăuan Adrian Jicu. Am citit-o și cu interes, și punându-mi numeroase întrebări. Ceea ce, la urma urmei, nu e rău defel. Adrian Jicu a gândit volumul sub forma unui monolog pe care cel îndeobște numit Mentorul Junimii, ajuns la senectute, acum bătrân, bolnav și singur, îl susține în fața unui preot. Avem de-a face cu un fel de (posibilă) ultimă împărtășanie. Cu o recapitulare a unei vieți care, în ciuda împlinirilor pe multiple planuri, a fost, așa cum recunoaște Maiorescu însuși, în fraza finală a volumului, scăpată printre degete.
Citeste mai multpe bookhub.ro
Așadar, iată o carte-hibrid, un ospăț inclusiv la nivel stilistic (aspect asupra căruia nu mai am spațiu suficient, dar vă prindeți voi singuri când citiți), despre cum literatura este o minciună fascinantă și provocatoare și derutantă, iar scriitorii niște cavaleri rătăcitori, cu buba la cap, dar o bubă nobilă, capabilă să le permită intrarea în spații care nouă, profanilor, ne sunt cu desăvârșire interzise. La ei este silexul cu care scapără flacăra.
Citeste mai multîn Observator cultural, nr. 1262
(…) mare parte din fragmentele incluse în Carte despre se referă la scris, la literatură și la condiția scriitorului. Unele dintre ele au un caracter teoretic mai pronunțat; altele sunt crâmpeie narative, care poartă amprenta felului inconfundabil în care Gheorghe Crăciun percepe realitatea exterioară, dar și propria viață lăuntrică. Filmul realității este privit ca printr-o lentilă, în cele mai mărunte amănunte ale lui, iar întâmplări anodine în aparență – o spitalizare, o excursie în străinătate, o aventură erotică întâmplătoare sau popasul pe o terasă – sunt disecate cu o meticulozitate neobișnuită, ele dovedindu-se sursa unor senzații de o mare diversitate, care se succed cu repeziciune.
Citeste mai multîn Observator cultural, nr. 1262
Despre ce este vorba? Despre lumea în care trăim. Amestecată în fel și chip, cu identități și tradiții diferite, în încercarea de a ne suporta unii pe alții. Suntem proiectați într-o Londra multiculturală, în care libienii lui Hisham Mortar conviețuiesc cu problemele lor specifice, precum românii care nu mai pot de dragul României. Personaje complexe, care se intersectează cu evenimentele politice legate de Primăvara Arabă, care l-a dat jos și apoi executat chiar pe colonelul Gaddafi. Istorii personale, destin colectiv, pe alese
Citeste mai multîn revista Familia
Cărțile are una dintre cele mai atractive premise pentru un câmp literar ca al nostru, în care tematizarea literaturii însăși are o cotă ridicată în preferințele scriitorilor și a criticii. „Într-un univers distopic periculos de ispititor la prima vedere, oamenii încep, din senin, să devină obsedați de cărți”, iată cum începe prezentarea cărții de pe coperta a patra.
Citeste mai multpe alecart.ro
Povestirile din Roșu, roșu, catifea ne obligă să nu uităm. Dar o fac cu atât de multă tandrețe și înțelegere față de toate cele omenești, încât simți nevoia să întinzi palma și să ocrotești – măcar pentru o clipă – toate acele vieți neîntregi, ușor ciobite, frânte prea devreme. Vieți gârbovite, dar care continuă să caute lumina mierie și să se țină puternic de ea. Stilistic, toate povestirile sunt niște bijuterii. Atent lucrate, comunicând subtil una cu cealaltă – urmărind salturi între vârste și stări, împletind registre și cadențe într-o frazare ce poartă amprenta celui (celei) care trăiește înăuntrul cuvintelor, iubindu-le și crezând necondiționat în îmblânzirea lor. E multă candoare și multă forță în lumea din acest volum – ediția revăzută – Roșu, roșu, catifea. E tot ceea ce poți aștepta de la o carte să-ți ofere: cruzimea adevărurilor și frumusețea de nesuportat a vieții, rigoarea formei, soliditatea textului și delicatețea sufletului omenesc
Citeste mai multpe bookhub.ro
Cartea Ghid de călătorie în Evul Mediu. Lumea văzută prin ochii omului medieval este o scriere valoroasă despre o lume văzută întotdeauna din perspectiva macroistoriei. Anthony Bale a realizat tabloul unei lumi la începutul cel mai valoros drum, cel al cunoașterii. Scris cu umor și erudiție, volumul de față se constituie într-o adevărată călătorie în timpuri și spații memorabile, o istorie prin ochii peregrinului.
Citeste mai mult