Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
Ministerul durerii
ISBN
978-973-46-1810-1
An apariție
2010
Lună apariție
11
Număr pagini
324
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
Domenii

Ministerul durerii

Autori: Dubravka Ugrešić
 
Traducere din limba croata si note de Octavia Nedelcu
 
Dubravka Ugrešić - scriitoare apatrida, nascuta in Croatia, dar stabilita in Olanda.
 
Roman tradus in peste 20 de tari, nominalizat la prestigioasele Prix Femina si Independent Foreign Fiction Prize UK.
 
Ministerul durerii (2005) este un roman despre nostalgia apartenentei, despre farmecul si oroarea trecutului recent. Protagonista acestuia, Tanja Luciä, paraseste Zagrebul devastat de razboi si ajunge sa predea limba si literatura fostei Iugoslavii la Universitatea din Amsterdam unei grupe de studenti, la rindul lor exilati. Confruntata cu dificultatea de a gasi un teren comun pentru discutii, Tanja transforma seminariile intr-un program experi­mental de terapie literara, menit sa exorcizeze demonii prezentului si sa redescopere o coeziune distrusa de razboi. Acest periplu al memoriei aduce la suprafata obiecte, gesturi, mirosuri si gusturi uitate, dar si rani nevindecate inca, ale caror consecinte se vor dovedi fatale.
 
Ministerul durerii este un roman complet, curajos, plin de spirit, in acelasi timp un roman de o rara simplitate, in care ambitiile literare se impletesc minunat cu viziunea politica.” (The Guardian)
 
„Mai presus de orice, Dubravka Ugrešić descrie abilitatea de a supravietui si de a-ti spune povestea, chiar si atunci cind te afli in ghearele disperarii, lipsit de orice speranta in fata absurditatii razboiului si a pierderii identitatii” (The Independent)
 
„O tema dificila, exilul, dublata de o scriitura inteligenta si ironica, plina de gratie si simplitate, iata ce ofera Dubravka Ugrešić” (Sunday Telegraph)
An apariție
2010
Lună apariție
11
Număr pagini
324
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Dubravka Ugrešić (1949-2023) s-a născut în Kutina, Iugoslavia. Şi-a făcut studiile la Universitatea din Zagreb, având dublă specializare, în limba rusă şi în literatură comparată. Vreme de douăzeci de ani a lucrat la Institutul de Teoria Literaturii din cadrul aceleiaşi universităţi, urmându-şi, de asemenea, cariera de scriitoare. Literatura rusă de avangardă i-a stârnit interesul şi, în cadrul unui program editorial internaţional, a redescoperit scriitori ruşi uitaţi, a publicat un volum de eseuri despre proza contemporană rusă şi diverse traduceri. De-a lungul anilor ’80, a publicat povestiri şi romane foarte apreciate de critica literară, printre care Străbătând fluxul conştiinţei (1988), distins cu prestigiosul premiu NIN. Din pricina poziţiei sale critice faţă de excesele naţionalismului din fosta Iugoslavie, în 1991 a devenit victima unei violente campanii de presă, fiind numită „trădătoare”, „inamic public” şi chiar „vrăjitoare”. Hărţuirile îndelungate şi ostracizarea din viaţa publică au determinat-o, în cele din urmă, să părăsească Croaţia în 1993. A continuat să lucreze la publicaţii europene şi să publice romane şi volume de eseuri, printre cele mai cunoscute numărându-se Muzeul capitulării necondiţionate (1998), Cultura minciunilor (1998), Cititul interzis (2003), şi a fost distinsă cu importante premii literare europene. Cărţile ei au fost traduse în toată lumea, în peste douăzeci de limbi.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.