Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
Herina
ISBN
978-973-23-3143-9
An apariție
2016
Lună apariție
3
Număr pagini
160
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Domenii

Herina

Autori: Marian Ilea
 
Nu cautati Herina nici pe harta Europei contemporane, nici pe cea din secolul al XIX-lea, a Imperiului Austro-Ungar. Herina e o stare de spirit, un orasel plasmuit in Cacania musiliana, consemnat in jurnale, denunturi la politie si retete fabuloase de prajituri trimise la Viena, situat intr-un tinut cunoscut ca Maramuresul istoric – doua treimi din acesta au ajuns in componenta URSS si apoi a Ucrainei de astazi, o treime raminind Romaniei.
Herina lui Marian Ilea respira prin toti porii aerul tare al muntilor, inmiresmat de pomii infloriti cu ramurele de martipan, ciocolata, vanilie sau scortisoara, imbibat de praf de pusca sau inrosit de Michliduta, vietuind in matricea unei umanitati in care s-au amalgamat: maramureseni, hutuli, rusneci, ucraineni, polonezi si englezi.
 
„In anul 2006, fiind director general la AXA TV, am semnat un protocol de colaborare cu televiziunea nationala din Ucraina, sediul regional al acesteia (cel mai apropiat de Baia Mare) fiind la Ujgorod. Timp de opt ani am calatorit de nenumarate ori in spatiul dintre Ujgorod si Solotvino. Lumea  pe care am cunoscut-o, cu metehnele, realitatile si mitologia  ei, se regaseste in «Herina», care e tinutul prozaic imaginar situat intre: Iasinia (capitala hutulilor) si Iaremcea (una dintre celebrele statiuni turistice ale imperiului polonez). De fapt, e vorba despre un spatiu de vreo 20 de kilometri aflat in Carpatii Padurosi (sau in Carpatia, cum ii spun cei din Ucraina). Acest spatiu e locul de unde izvorasc Tisa, care o ia inspre Ungaria, si Prutul, care curge in sens opus, catre Colomeea si Cernauti. In tinutul fabulos al «Herinei» se petrece actiunea acestei carti care propune o lume a unui defunct imperiu ce-si cauta si astazi cotele de supravietuire.” (Marian Ilea)
An apariție
2016
Lună apariție
3
Număr pagini
160
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Marian Ilea s-a nascut in Ieud (Maramures) la 25 august 1959. A debutat publicistic cu proza „Circul” in revista Familia (1985), iar editorial, in anul 1990, cu volumul Desistea, la Editura Cartea Romaneasca. Au urmat volume de proza: Desistea II (1993), Casa din Piata Gorky (1999), Vacek (2001), Medio-Monte (2003), Libertatea incepe in sapte aprilie (2004), Povestiri cu noima (2006), Inteleptul (2013), Amintiri din casa scarii (2014), Gravimetrul (2015); teatru: Ariel, Ceasul lui Bronnikov, Petrecerea, Arca lui Giorgio, Societatea de Socializare din Medio-Monte (carte de arta). A semnat scenariul si regia (in colaborare cu ANP) a filmului artistic Libertatea incepe in sapte aprilie. A scris peste 7.000 de editoriale si a realizat numeroase reportaje culturale. In prezent este director general la Maramures TV si Informatia zilei.
Volumele sale de proza si teatru au obtinut numeroase premii literare. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.