Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
Ora închiderii
ISBN
978-973-23-3111-8
An apariție
2016
Lună apariție
3
Număr pagini
320
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Domenii

Ora închiderii

Autori: Vasile Igna
 
Adunati de un papusar atotputernic, dar invizibil, in jurul unei mese din cafeneaua Consul, in centrul Bucurestiului de azi, Andrei Ionescu, Luca Hossu, Matei Alupei, Ioan Hristu, Marcu Popoviciu si Augustin Steriu devin beneficiarii unui spatiu ideal care indeamna la introspectie. Calatoria interioara e insotita de o privire lucida pe harta unei Patrii cu un relief istoric accidentat, care a generat si continua sa genereze drame si vinovatii, dar nu si solutii. Descifrat de o memorie capricioasa si de o mereu necesara nevoie de clarificare, anabasis-ul personajelor e de neevitat, obligindu-le sa se raporteze in permanenta la un ideal care poate lua, dupa imprejurari, infatisarea unei iubiri neimpartasite, a unei lumi mai echitabile sau a unei inevitabile lupte cu iluzia. Actori principali sau martori de circumstanta, personajele ajung sa-si dea seama ca singura sansa de a veni in atingere cu eternitatea este trairea, fara rezerve, a prezentului. Pe masura inaintarii spre o ineluctabila Ora a inchiderii, textul se transforma intr-o pasionanta si adeseori surprinzatoare parabola despre lumea in care traim, despre nevoia innascuta de repere, dar si despre capcanele, servitutile si drama cautarii acestora.
 
„Cind am inceput sa scriu Ora inchiderii, printre primele lucruri pe care mi le-am propus a fost ca textul sa nu depaseasca o suta de mii de cuvinte. Ceea ce, dupa toate calculele, mi-a reusit.
Dar cine si-ar fi putut inchipui ca, dupa mai bine de un secol, pateticul si obsesivul enunt caragialian simt enorm si vaz monstruos se va transfera, dintr-un Grand Hotel de provincie prafoasa, intr-o simandicoasa cafenea bucuresteana de la inceputul mileniului al treilea? Toti cei sase, asemenea personajului din schita Grecului, erau niste dezaxati. Le lipsea, adica, osia in jurul careia sa se roteasca, absenta obligindu-i sa se invirta, ca niste titirezi redundanti, in jurul lor. Doar ca galagia nu era afara, ci inauntru. Ea era cea care nu-i lasa sa doarma fara cletinatura si ii imboldea sa vada monstruos. Simtul enorm nu era decit un mecanism ultraperfectionat care, in loc sa le aduca pacea, marea zarva.” (Vasile Igna)
An apariție
2016
Lună apariție
3
Număr pagini
320
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Vasile Igna s-a nascut la 4 martie 1944, in Ardusat, Maramures. Este absolvent al Facultatii de Filologie din Cluj-Napoca si a fost profesor de limba romana (1966-1969), editor (Dacia, 1969-1994) si diplomat (Paris, Bucuresti si Berna, 1994-2007).
A debutat editorial in 1969, cu volumul Arme albe. Cea mai recenta carte de poezie publicata este Locuri pustii (Cartea Romaneasca, 2013). A publicat poezie, eseuri, cronici literare si plastice, traduceri in principalele reviste literare si culturale romanesti. Poemele sale au aparut in volume, antologii si reviste literare din numeroase tari europene, precum si in SUA, Canada, India si Coreea de Sud. Prima carte de proza, Ora morilor de vint (povestiri), a aparut in 1978, fiind urmata de romanele Andante (2006) si Camera obscura (2013). Este membru al Uniunii Scriitorilor si al PEN Club si laureat al mai multor premii literare.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.