J.: Cum s-a nascut povestea orasului Herina? V-au impresionat locurile din Ucraina, vizitate de-a lungul timpului, sau ati intrezarit acolo si citeva dintre personaje?

M.I.: Herina a aparut firesc. Parte a unei trilogii in care se regasesc doua asezari din Maramuresul Imperial, e vorba de Desistea si Medio-Monte, Herina completeaza ceea ce lipsea din acest spatiu – un Maramures uitat de toata lumea, un Maramures pe care ni-l amintim cu drag fara sa ni-l asumam. In Herina e vorba de o astfel de asumare. Exista in Sighetu-Marmatiei un deal numit Solovan, in copilarie obisnuiam sa ne jucam pe-acolo…faine erau vacantele de vara. Daca priveai inspre Tisa, iti spuneai cu teama: „Acolo e Uniunea Sovietica”. Uniunea asta care ne-a ingrozit copilaria, era si-n Siberia, si la Moscova, si la granita cu China. De fapt, era si-n tinda Sighetului, la doi kilometri de oras, dupa ce treceai Tisa dadeai de Solotvino (orasel al sarii dublu imperiale – autro-ungar si apoi sovietice). In Solotvino (Slatina) intri dinspre Sighet direct pe strada evreiasca. Personajele Herinei mi-au marturisit ca traiau aceeasi experienta (sau una asemanatoare) de cite ori priveau inspre Sighet, vedeau turlele bisericilor din oras, auzeau clopotele care chemau la slujba crestinii si simteau ca doi kilometri sint egali cu sase mii de kilometri. In Solotvino, in Apse ori la Biserica Alba ucrainenii maramureseni merg la biserica in costume populare. Limba romana e mai frumos vorbita acolo. Patriotismul romanesc e la el acasa. Traind (cite o saptamina) in spatiul Herinei, ascultindu-i pe profesorii de la scolile romanesti (care-si facusera studiile la Cernauti, Chisinau, Moscova, Leningradul URSS-ului) si stagiatura in locuri unde ajungeai dupa cite zece zile de mers cu trenul, mi s-a parut incredibil ca din cauza de doi kilometri distanta o lume a Maramuresului a invatat sa traiasca altfel decit noi. Personajele care apar in carte sint de-ale locului. Femei, care au facut avere in Siberia unde maramuresencele sint considerate crema muncitoarelor harnice ale Rusiei, se afla in cartea asta. Orasul nascut din povestile lor mai are un segment mittel-european: armata, raporturile dintre comandanti si soldati, razboaiele …segment care lipsea din Desistea sau din Medio Monte. Nu e suficient sa cunosti locurile, sa te impresioneze ca sa scrii o carte, e nevoie sa-ti asumi spatiul acela. Cred ca mi l-am asumat fara nici o emotie.

Related products

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Herina

Marian Ilea
INDISPONIBIL
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.