Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
Cantemireştii
ISBN
978-973-46-1289-5
An apariție
2010
Lună apariție
12
Număr pagini
328
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Colecție
HISTORIA
Domenii
Istorie > Europa
        >> General
Istorie > România
        >> Evul Mediu

Cantemireştii

Aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea

Autori: Ștefan Lemny
 
Premiul „Nicolae Iorga” acordat de Academia Romana pe anul 2009
 
Premiul „Historia Magistra Vitae”, acordat de Jurnalul National in cadrul concursului „Cartea de Istorie”, 2010
 
Puteti citi un interviu cu Stefan Lemny in Dacia literara.
 
Prefata de Emmanuel Le Roy Ladurie
 
Traducere de Magda Jeanrenaud
 
Aparuta in 2009 in Franta, cartea istoricului Stefan Lemny urmareste destinul neobisnuit al familiei care a dat culturii europene doua figuri remarcabile: Dimitrie Cantemir si fiul sau Antioh. Domn al Moldovei, apoi consilier secret al lui Petru cel Mare, carturar stralucit si membru al Academiei din Berlin, Dimitrie (1673-1723) a devenit cunoscut in Europa indeosebi datorita lucrarii sale Istoria Imperiului Otoman, multa vreme o referinta in domeniu. Antioh (1709-1744), ambasador al Rusiei in Anglia si Franta, fondator, prin Satirele lui, al poeziei ruse moderne, l-a tradus pe Fontenelle in ruseste si discuta de la egal la egal cu Montesquieu sau Voltaire. Daca ambitiile dinastice ale Cantemirestilor nu s-au implinit — ei nu s-au mai intors niciodata pe tronul Moldovei dupa infringerea de la Stanilesti, iar neamul li s-a stins —, cei doi ilustri reprezentanti ai familiei i-au inscris in schimb numele in istorie prin opera lor culturala, ce a contribuit la apropierea dintre Rasarit si Apus.
 
Intemeierea unei case princiare • Ucenicia unui principe mostenitor moldovean • Orient si Occident pe malurile Bosforului • In oglinda primelor scrieri • Pe scena puterii • In Rusia lui Petru cel Mare • Principele la masa de lucru • Ultima aventura • Un tinar principe in zorii Luminilor rusesti • A scrie si a traduce: in cautarea unui destin literar • Un ambasador rus la Londra si la Paris • In viltoarea opiniei publice si a schimburilor culturale • In republica literelor • Omul de litere • Viata sentimentala, amurg de viata • Aventura europeana a Istoriei Imperiului Otoman
An apariție
2010
Lună apariție
12
Număr pagini
328
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Fără comentarii


Despre autori


Ștefan LEMNY, istoric român naturalizat francez. Doctor în istorie, specialist în istoria culturală a secolului al XVIII-lea. A fost responsabil de colecțiile de istorie ale Bibliothèque Nationale de France. Dintre volumele publicate: Originea și cristalizarea ideii de patrie în cultura română (1986), Sensibilitate și istorie în secolul XVIII românesc (1990), Jean-Louis Carra, parcours d’un révolutionnaire (1743-1793) (2000), Întâlniri cu istoria în secolul XVIII românesc. Teme și figuri din spațiul românesc (2003), Pagini de istorie culturală. Idei, mentalități, interferențe (2012), Emmanuel Le Roy Ladurie: une vie face à l’histoire (2018), Dimitrie Cantemir. Un destin românesc în Luminile europene (2023).

 



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.