- ISBN
- 978-630-344-140-5
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 504
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- HISTORIA
- Domenii
Schimbarea loialităţilor şi reorganizare instituţională
Germanii din România (1918-1928)
Autori: Rudolf Gräf , Daniela Stanciu-PăscărițaCoeditare cu Academia Română, Centrul de Studii Transilvane
Traducerea textelor din limba germană de Susanne Szabadkai
Imediat după Primul Război Mondial, vechea ordine statală a Europei s-a prăbuşit, locul ei fiind luat de una nouă. Războiul a influenţat şi procesul de formare a statului naţional al românilor: în contextul prăbuşirii Imperiului Habsburgic şi a celui ţarist, Transilvania, Banatul, Bucovina şi Basarabia s-au unit cu Vechiul Regat. Până în 1919, toate grupările regionale germane – în special saşii transilvăneni şi şvabii şi germanii din Banatul de Munte – s-au pronunţat pentru apartenenţa la statul român. A urmat una dintre cele mai interesante şi mai benefice perioade din istoria germanilor din România. Pe fondul unei evoluţii economice şi culturale favorabile, naţionalitatea germană a fost consolidată, chiar dacă nu i s-au recunoscut drepturi colective, iar unele dintre promisiunile de la Alba Iulia n-au fost transpuse în practică.
Volumul de faţă cuprinde textele a 22 de autori din România, Germania, Austria, Serbia şi SUA, ce reprezintă diferite şcoli istorice, aducând astfel perspective diferite asupra sfârşitului Primului Război Mondial şi a urmărilor sale pentru grupurile minoritare germane din România. Studiile lor analizează reprezentările politice, disponibilităţile de a acţiona şi atitudinea concretă a elitelor politice germane în perioada interbelică, completând imaginea cititorului român asupra istoriei germanilor din această parte a Europei.
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 504
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Despre autori

Rudolf GRÄF (n. 1955, Reşiţa), Profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu al Academiei Române. A predat la universitățile din Graz, Rostock și ca profesor invitat la Universitatea din Regensburg. Autor a numeroase lucrări publicate în țară și în străinătate consacrate istoriei economice a României, istoriei minorității germane din România, istoriei Banatului și a industriei bănățene, între care Rumänien. Geschichte und Geographie (în colab. cu Kurt Scharr; Böhlau, Viena, 2008), 250 Jahre Eisenhüttenindustrie in Reschitza. Studien zur Industriegeschichte des Banater Berglands (coord. în colab. cu Josef Wolf; Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2021-2022), editor al versiunii românești a seriei de șase volume Monarhia Habsburgică (1848-1918) a Comisiei pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei (vol. I-V, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane & Polirom, Cluj-Napoca & Iași, 2020-2022).

Daniela STANCIU-PĂSCĂRIȚA (n. 1990, Sibiu). Asistentă la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Principalele interese de cercetare: istoria germanilor din România, istoria agrementului și istoria socială, istoria Transilvaniei în epoca modernă, istoria urbană.