Istoricul Stefan Lemny, specialist in istoria culturala a secolului al XVIII-lea (dintre lucrarile sale, amintim Sensibilitate si istorie in secolul al XVIII-lea romanesc si Jean-Louis Carra, parcours d’un révolutionnaire) si responsabil de colectiile de istorie ale Bibliothèque Nationale de France, urmareste traseul istoric al unei familii princiare romanesti, de la radacinile razesesti si fantezia genealogica a descendentei din Timur-Lenk, la traseul primului domnitor dat Moldovei de aceasta familie, Constantin Cantemir, la anii petrecuti de Dimitrie Cantemir la Constantinopol, ca ostatic privilegiat, la operele istorice, filozofice, literare si muzicale ale lui Dimitrie Cantemir, dar si la luptele politice ale acestuia. Nu mai putin pasionant este destinul de literat si de diplomat al lui Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie.

Structurata in doua mari parti si centrata pe figurile celor mai importanti reprezentanti ai familiei, domnitorul si carturarul Dimitrie si fiul sau, poetul si diplomatul Antioh, cartea lui Stefan Lemny ne conduce, prin istoria unei familii, din Moldova la Istanbul, de acolo la Sankt Petersburg si apoi din Rusia in Occident. Este povestea drumului dinspre Orient catre Occident, dinspre turban catre peruca, a unei familii care a realizat o formidabila sinteza identitara. Finalul analizei lui Stefan Lemny ii ajuta pe Cantemiresti sa faca si cale-ntoarsa: familia care a turnat rafinamentul Orientului in formele academice si diplomatice occidentale ramine astazi mult mai vie in memoria romanilor si a rusilor, vesticii avind nevoie de restituirea, prin lucrari valoroase ca aceea a lui Stefan Lemny, a unor „personaje pe care Occidentul modern le-a dat cu asupra de masura uitarii”, asa dupa cum scrie marele istoric francez Emmanuel Le Roy Ladurie, in prefata cartii.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.