Dificultatea pentru cercetatorul secolului XVIII este ca e nevoie de o doza considerabila de rabdare pentru a strabate sute si sute de documente, in cautarea unei unde de lumina care sa redea viata secolului respectiv in toata complexitatea ei, reinsufletind tabloul atitudinilor despre moarte, iubire, ritmul vietii cotidiene etc. Numai asa poti constitui un peisaj cu adevarat interesant al acestei epoci. Trebuie sa intreprinzi o adevarata munca de arheolog, ce reconstituie intregul pornind de la urme izolate, de unde, poate, impresia de adevarata „antichitate” a acestui secol. (...) A fost o mare nebunie din partea mea. Dificultatile pe care le-am intimpinat pina la publicarea acestei carti au confirmat-o. Dar am crezut ca datoria istoricului este de a contribui la luminarea a ceea ce se cunoaste mai putin din trecut, chiar daca ar trebui sa infrunte indiferenta publicului si editorilor pentru subiectul ales. Doream apoi, ca istoric roman stabilit in Franta, sa arat compatriotilor din Hexagon ca Romania nu este numai tara lui Dracula, si ca istoria noastra a dat un print al Luminilor, demn de o mai justa cunoastere. Cred ca dificultatea principala a scrierii in franceza a acestei carti a constat in gasirea unui stil potrivit, a unor tonalitati care sa puna in valoare continutul si sa faca lectura cit mai agreabila. M-am ambitionat sa scriu in franceza, asumindu-mi toate inconvenientele scrierii intr-o limba invatata. A fost, insa, si un prilej sa constat cit de mult iti ordoneaza gindirea un astfel de exercitiu. Am ajuns la faza in care imi este mai usor sa scriu in franceza decit in romana. Dar desigur ramin multe subtilitati ale scriiturii pe care le stapinesc mai bine in romana decit in franceza.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.