Unde sunt eu în toată povestea asta?

Autori: Emir Kusturica
Vezi eBook
 
Traducere din limba franceza si note de Daniel Nicolescu si Dan Radu Stanescu
 
Autobiografia unuia dintre cei mai indragiti si nonconformisti regizori contemporani
 
Publicat prima oara la Belgrad, in octombrie 2010, sub titlul Moartea e un zvon neverificat, volumul Unde sint eu in toata povestea asta? reprezinta debutul literar al lui Emir Kusturica. Cartea indragitului regizor deapana o poveste ce porneste din vremurile de scoala, cind Iuri Gagarin zbura prima oara in spatiu, traverseaza tragedia destramarii Iugoslaviei si a razboiului din Bosnia-Hertegovina si ajunge pina in ziua de azi, la prietenia cu celebrul star hollywoodian Johnny Depp si la expatrierea in Franta. Cele mai fascinante sint divagatiile, care cuprind, de data aceasta in scris, intr-un stil deosebit de plastic si antrenant, minunatele imagini cu care sintem deja familiarizati din filmele sale: povestile nebunesti din Balcani, personajele sentimentale, uneori grotesti, insa debordind de viata.
 
„Cred in arta ca forma de terapie pentru oamenii care s-au saturat sa fie manipulati, si sint din ce in ce mai multi. Paradoxul acestei carti este ca vorbeste in acelasi timp despre memorie si despre uitare intr-o epoca in care fiinta umana are tendinta sa uite din ce in ce mai repede, ba chiar sa ignore trecutul ce nu este pus in mod voit in lumina.” (Emir Kusturica)
 
Unde sint eu in toata povestea asta? nu este o autobiografie atotcuprinzatoare. Autorul nu povesteste despre turnarea nici unuia dintre filmele sale, cu toate ca Underground ar fi meritat un intreg capitol. Emir zaboveste in schimb, precum Tolstoi, asupra copilariei, adolescentei si tineretii sale. Asupra gloriei tatalui si asupra apar-tamentului cu doua camere al mamei, asupra timpului secretelor amoroase. (…) Unde sint eu in toata povestea asta? este primul lucru pe care Kusturica l-a scris singur, dupa ce i-a invitat pe cei mai buni autori sirbi si bosniaci in viata – Abdulah Sidran, Gordan Mihić, Dušan Kovačević – sa i se alature la scrierea scenariilor pentru filmele sale. Acest lucru confera cartii o latura inedita, neasteptata, care face din ea una dintre cele mai savuroase lecturi ale momentului pentru iubitorii de cinema si iubitorii libertatii de gindire din Serbia.” (Le Point)
 
„Acest film baroc, unde ironia se disputa cu extravaganta, e semnat de Emir Kusturica. De fapt, este viata sa, pe care o povesteste intr-o autobiografie minunat de balcanica, la fel ca si titlul sau.” (Le Figaro Magazine)

An apariție
2012
Lună apariție
6
Număr pagini
312
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Emir Kusturica s-a născut în 1954 la Sarajevo, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. În 1978 a absolvit Academia de Arte Dramatice din Praga (celebra FAMU) şi a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi regizori sîrbi. Este cunoscut publicului datorită filmelor sale, printre care se numără Ce mai ştii de Dolly Bell? (1981), Tata în călătorie de afaceri (1985), Vremea ţiganilor (1988), Arizona Dream (1993), Underground (1995), Pisica albă, pisica neagră (1998), Viaţa e un miracol (2004), Promisiunea (2007). A fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia şi de două ori cu Palm d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, din 1999, de la lansarea albumului muzical Unza Unza Time, face turnee internaţionale împreună cu trupa sa, The No Smoking Orchestra. Cartea de memorii Unde sînt eu în toată povestea asta? (2010; Polirom, 2012, 2015) a reprezentat debutul lui editorial. În prezent trăieşte în Serbia, în Drvengrad, oraşul în care a filmat Viaţa e un miracol.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.