Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
Colonia fabricii
ISBN
978-973-23-3115-6
An apariție
2015
Lună apariție
6
Număr pagini
88
Tip ediție
broșată
Format
135x220
Colecție
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Domenii

Colonia fabricii

Autori: Moni Stănilă
INDISPONIBIL
19,22 lei

 
Premiul „Mihai Eminescu” pentru Poezie ICR Chisinau, in cadrul Salonului International de Carte de la Biblioteca Nationala, 2015
Premiul pentru Poezie, in cadrul Premiilor Bibliotecii „Stefan cel Mare” din Chisinau, pentru anul literar 2015

Colonia fabricii, semnata de Moni Stanila, cuprinde trei poeme monolog. Fiecare poem e centrat pe un personaj masculin, de la Primul Razboi Mondial pina in prezent. Desfasurindu-se ca biografii ale personajelor, se surprind momente de cumpana atit pe plan personal, cit si sociopolitic. Intilnim comunistii, legionarii, confictele armate, momentul 1989.
Poemul Alexandru are ca nota specifica insertia de documente si procese verbale, Ion e axat pe partea lirica si epica, iar in Dan secventele sint datate ca intr-un jurnal. Colonia fabricii este un poem de familie, cu o redare subiectiva a istoriei, avind ca punct de plecare existenta reala, auzita, partial traita si imaginata de poeta.
 
„Naratiunile lirice sau poemele in proza (depinde de perspectiva) ale lui Moni Stanila fac din cartea ei un text hibrid si experimental, cu miza etica inedita. Este vorba despre o micromonografie rustica a perioadei comuniste, surprinsa in flash-uri decalate pe victime si opresori, unde istoria fiecarui personaj este capturata intr-un insectar de vieti-morti-loialitati-razvratiri-tradari care nu au cum sa lase cititorul indiferent. Cartea are alura unui jurnal cu straturi (monologale) strabatut de procese-verbale oficiale care, laolalta, alcatuiesc un insight percutant asupra istoriei recente a Romaniei.” (Ruxandra Cesereanu)
 
„Trei oameni, trei barbati cu totul diferiti, cu femeile, durerile, copiii, luptele si, mai presus de orice, incercarile lor de a pune mina pe ceea ce s-ar putea numi, daca nu esenta vietii, macar ceea ce, in final, a facut-o frumoasa. De aici isi trage sevele melancolia care strabate amplul poem al lui Moni Stanila – din faptul ca in aparenta pune in abis istoria mare prin depanarea succinta a istoriei mici, pe cind adevaratul ei motor este cautarea acelor scurte, inefabile, delicate momente care fac din viata noastra ceva ce trebuie/a trebuit trait, chiar sub cizma necrutatoare si de multe ori absurda a Istoriei.” (Bogdan-Alexandru Stanescu)
An apariție
2015
Lună apariție
6
Număr pagini
88
Tip ediție
broșată
Format
135x220
Fără comentarii


Despre autori


Moni STĂNILĂ s-a născut în Tomești, județul Timiș, în 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timișoara și Sibiu. Din 2010 trăiește la Chișinău și conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale. A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009), Sagarmatha (Tracus Arte, 2012), Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni (Charmides, 2017), Ale noastre dintru ale noastre (Casa de Editură Max Blecher, 2020) și Ofsaid (Nemira, 2022). La Editura Polirom a mai publicat o carte pentru copii, Războiul solomonarilor (2018), romanul biografic Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (2019) și romanul Țipă cât poți (2020). O parte dintre poemele sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ș.a.

 



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.