Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
Carte de identități
ISBN ePub

978-973-46-4868-9

ISBN PDF

978-973-46-4869-6

An apariție

2014

Tip ediție
eBook
Format
ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
Colecție
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Domenii

Carte de identități

Autori: Florina Pîrjol
15.33 lei
Pentru descărcarea cărților, plata se face on-line către partenerii noștri, în regim securizat. Detaliile privind modalitatea de descărcare le puteti afla de pe pagina web a librăriei virtuale spre care veți fi direcționat. La finalul cumpărăturilor, puteți reveni pe site-ul editurii Polirom. Vă mulțumim!
Vă rugăm să alegeți formatul dorit de la partenerii noștri (ePub sau PDF cu Adobe DRM, formatul mobi pentru Kindle nu este disponibil):

Cărțile noastre digitale pot fi descărcate și de pe următoarele librării on-line:
Vezi varianta tiparita
 
Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, editia 2015, sectiunea „Debut”
Premiul revistei Observator cultural, editia 2015, sectiunea „Debut”

Intrat in ultimul deceniu si in vocabularul critic rominesc, termenul de autofictiune – seducator, imprecis si scandalos de cuprinzator – a ajuns sa denumeasca orice deviatie autobiografica pe care autorul, inca reticent la propunerea de a spune un „eu” raspicat, in epoca individualismului democratic, alege s-o manevreze atunci cind vrea sa se mute cu arme si bagaje (referentiale, in masura in care referinta mai reprezinta o certitudine) in interiorul fictiunii sale. Pornind de la un istoric al conceptului, definit si comentat pina la suprasaturatie, eseul de fata isi propune o radiografie a fenomenului in spatiul rominesc, cu un zoom pe citeva dintre textele reprezentative ale generatiei 2000. Dar pentru a intelege specificul autofictiunii rominesti – fie ca este vorba despre repere validate canonic, cum sint Exuvii sau Orbitor, fie despre textele mai fragile si mai polemice ale autofictionarilor Adrian Schiop, Ionut Chiva, Claudia Golea, Cecilia Stefanescu, Alexandru Vakulovski, Dragos Bucurenci s.a. – a fost nevoie de o recuperare a radacinilor scriiturilor cu miez autobiografic pe teren autohton, de la scrierile reprezentantilor Scolii de la Tirgoviste pina la Radu Cosasu. A rezultat o Carte de identitati volatile si farimitate, precum eul care se deghizeaza, in era consumului extatic, intr-o multitudine de ipostaze, imposibil de clasificat sau de clarificat.
 
„Florina Pirjol are, dincolo de foarte buna ei situare in interiorul literaturii romine postbelice, un real talent de critic literar. Judecata ei e matura, bazata pe un fundal cultural remarcabil. Apreciez ca raza privirii critice inregistreaza, in aria prozei tinere, foarte multe dintre cartile aparute, dovedind, dincolo de profesionalism, pasiune pentru literatura. Si asta chiar daca, asemenea altor congeneri, si ea prevede moartea acestei arte. E surprinzator pentru mine acest diagnostic tocmai pentru ca vine din partea unei cunoscatoare rafinate a literaturii.” (Andrei Bodiu)
 
„Cartea Florinei Pirjol reprezinta, fara indoiala, prima abordare temeinica a celui mai semnificativ fenomen literar postrevolutionar: invazia autobiografismului sub diversele lui forme, specii si nuante. Cu o surprinzatoare maturitate, autoarea discerne iute intre solutii, sesizeaza prompt slabiciunile efortului argumentativ, fie el cautionat de nume celebre, probeaza o mare familiaritate cu notiunile si conceptele pe care putini le stapinesc, stie sa interogheze si sa situeze corect problema. Si, mai presus de toate, e in posesia unui limbaj critic suplu si expresiv, ale carui performante stilistice iti dau o deplina satisfactie de cititor.” (Eugen Negrici)
An apariție
2014
Lună apariție
8
Număr pagini
272
Tip ediție
broșată
Format
150x235
Fără comentarii


Despre autori


Florina Pirjol s-a nascut pe 23 martie 1980, in Onesti.
In 2003 a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, sectia romina-engleza, cu o lucrare de licenta despre metafictiunile istoriografice in spatiul postbelic rominesc, iar in 2004 programul de studii aprofundate al aceleiasi universitati. In 2010 a devenit doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti. In perioada 2010-2013 a fost cercetator postdoctoral al aceleiasi institutii, pregatind o lucrare despre intersectia dintre literatura si gastronomie in spatiul rominesc. A fost redactor al revistelor Cultura, Observator Cultural si Time Out Bucuresti si a lucrat ca traducator, consilier editorial, redactor si PR manager la Editura Leda, Editura IBU Publishing si Editura Trei. A publicat numeroase articole, interviuri si eseuri in cele mai importante reviste culturale rominesti. In 2008 si 2009 a semnat o rubrica la sectiunea de cultura a cotidianului Rominia libera. In 2007-2008 si 2012 a sustinut seminarii la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.