Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
Asasinul timid
ISBN
978-973-46-8597-4
An apariție
2021
Lună apariție
9
Număr pagini
200
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Actual
Domenii

Asasinul timid

Autori: Clara Usón
29,95 lei

 

Autoarea bestsellerului Fiica Estului

Traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Sipoş

Mariana Sipoș a obținut Premiul „Observator cultural” pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română, oferit în parteneriat cu Institutul Cervantes din București, aflat la cea de-a doua ediție (mai, 2022).

Asasinul timid este un roman care evocă perioada tranziţiei spaniole de la dictatură la democraţie, pornind de la episodul întunecat al morţii Sandrei Mozarovski, o actriţă din epoca filmelor eliberate de cenzura franchistă. Fiica unui diplomat rus scăpat din lagărul comunist, Sandra se bucură de un succes rapid graţie uşurinţei cu care îşi dezvăluie corpul în filme cu subiecte facile, ajungînd însă şi la presupuse relaţii amoroase cu însuşi regele Spaniei, despre ale cărui aventuri extraconjugale presa vorbeşte atît de mult, menţionînd de fiecare dată şi numele Sandrei Mozarovski. Misterul morţii ei la numai optsprezece ani (accident, sinucidere sau crimă?) este unul din firele narative ale cărţii, care îi serveşte autoarei ca fundal pentru rememorarea propriilor experienţe dramatice din aceeaşi perioadă, cînd exuberanţa descoperirii libertăţii o aduce şi pe ea în pragul unui sfîrşit tragic. Salvarea vine de la mama sa, cu care autoarea avusese întotdeauna o relaţie complicată, dar şi graţie descoperirii scrisului ca mod de supravieţuire şi a posibilităţii de a se întîlni, în lumea ficţiunii, cu trei personaje insolite: Camus, Wittgenstein şi Pavese.

„Clara Usón realizează un autoportret plin de sinceritate. Dar în acelaşi timp, această istorie intrafamilială a Spaniei ce trece de la regimul lui Franco la tranziţia spre democraţie, cu o mamă detestată şi o fiică autodistructivă, repovesteşte şi viaţa unei tinere muze a filmelor erotice, Sandra Mozarovski, presupusă amantă a regelui Juan Carlos, moartă în împrejurări suspecte. Taina acestor digresiuni este dezlegată de măiestria Clarei Usón, una dintre cele mai valoroase prozatoare contemporane.” (Babelia)

„O carte ce vorbeşte despre lucrurile pe care ar trebui să le trecem sub tăcere, cele pe care nu reuşim să le spunem, deşi în realitate sînt singurele care contează.” (il Fatto Quotidiano)

Asasinul timid este, fără îndoială, unul dintre cele mai strălucite romane ale Clarei Usón, scris într-o proză ce reuşeşte să captiveze cititorul de la prima pagină.” (La Razón)

An apariție
2021
Lună apariție
9
Număr pagini
200
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Clara Usón s‑a născut în 1961 la Barcelona. A făcut studii de drept şi a profesat ca avocat, apoi şi‑a îndreptat atenţia spre literatură. A publicat mai multe romane, printre care Noches de San Juan (1998), distins cu Premiul Lumen, Primer vuelo (2001), El viaje de las palabras (2005) şi Perseguidoras (2007). În 2009, romanul Corazón de napalm este distins cu Premiul Biblioteca Breve. Pentru romanul Asasinul timid (2018; Polirom, 2021), Clarei Usón i s‑a decernat, în cadrul Târgului de Carte de la Guadalajara, Mexic, Premiul Sor Juana Inés de la Cruz, cel mai important premiu internaţional care se acordă pentru a promova literatura scrisă de femei, în limba spaniolă, în orice ţară a lumii. Fiica Estului (2012; Polirom, 2017) se va dovedi un bestseller, ajungând la şapte ediţii. Pentru el, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona, Premio per la Cultura Mediterranea şi prestigiosul Premio de la Crítica, o distincţie literară acordată anual celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume.



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.