- ISBN ePub
-
978-973-46-7050-5
- ISBN PDF
-
978-973-46-7051-2
- An apariție
-
2019
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Actual
- Domenii
Traducere din limba portugheză de Simina Popa
Roman finalist la Man Booker International Prize
O întîmplare adevărată – unul după altul, atacurile leilor provoacă moartea locuitorilor unei regiuni îndepărtate din nordul Mozambicului – este pretextul lui Mia Couto pentru a scrie un roman surprinzător. Însă nu este vorba neapărat despre lei şi vînătoare, ci despre bărbaţi şi femei care trăiesc în condiţii extreme. După cum afirmă unul dintre personaje, „aici nu e nici poliţie, nici guvern, şi pînă şi Dumnezeu există doar cîteodată”. Iar Confesiunile leoaicei, prin versiunea lui Mariamar, o locuitoare din satul Kulumani, şi prin jurnalul lui Arcanjo Baleiro, vînătorul angajat să omoare leii, ne demonstrează cum războiul, foamea, superstiţiile pot transforma oamenii în animale sălbatice: „Viaţa te-a făcut neom: atît de mult te-au tratat ca pe un animal, încît chiar ai crezut că eşti un animal”. Pe acest fundal se construieşte şi se dezvoltă figura extraordinară a unei femei – Mariamar.
„Mia Couto dă la iveală o naraţiune în care acţionează forţe misterioase, supranaturale, în care umanitatea se înfruntă cu natura, bărbaţii cu femeile şi tradiţia cu modernitatea.” (Publishers Weekly)
„O parabolă a cruzimii umane şi a consecinţelor acesteia. Confesiunile leoaicei ne înfăţişează felul în care oamenii se pot transforma, la propriu şi la figurat, în animale, iar violenţa, odată înfăptuită, dobîndeşte o existenţă independentă şi implacabilă.” (The Boston Globe)
„O poveste complexă în care lumea spiritelor se materializează, animalele sînt controlate de oameni, iar strămoşii sînt temuţi pentru puterea lor de a distruge oraşe. Couto examinează ciocnirea dintre diferitele credinţe – fie ele tribale, aparţinînd islamului sau creştine – din Africa postcolonială, întreţesînd cu abilitate o critică la adresa patriarhatului puternic înrădăcinat.” (Kirkus Reviews)
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 9
- Număr pagini
- 208
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Poet, eseist şi romancier, Mia Couto (António Emílio Leite Couto, născut în 1955, în Beira, Mozambic) este unul dintre cei mai cunoscuţi autori de limbă portugheză, cărţile sale fiind traduse şi publicate în douăzeci şi patru de ţări. A urmat studii de medicină şi biologie. A fost jurnalist şi director al Agenţiei de Informaţii din Mozambic, apoi al revistei Tempo, iar în prezent este biolog şi scriitor. În 1999 i-a fost decernat premiul portughez Vergílio Ferreira pentru opera sa, deja consistentă la acel moment, iar în 2007, Premiul Uniunii Latine pentru Literaturi Romanice. În acelaşi an, Mia Couto a fost distins cu Premiul Passo Fundo Zaffari e Bourbon pentru Literatură pentru romanul său O Outro Pé da Sereia. Romanul Jerusalém a fost considerat de un juriu al postului de radio France Culture şi al revistei Télérama una dintre cele mai bune douăzeci de cărţi de ficţiune ale sezonului literar francez. În anul 2011, a cîştigat prestigiosul Premiu Eduardo Lourenço, acordat pentru contribuţia substanţială adusă dezvoltării limbii portugheze, iar în 2013 a primit Premiul Camões. În 2014 i-a fost decernat Neustadt International Prize for Literature, unul dintre cele mai importante premii literare din lume, acordat o dată la doi ani şi considerat „Nobelul american”. În multe dintre scrierile sale, Mia Couto încearcă să recreeze limba portugheză prin introducerea vocabularului regional din Mozambic şi a unor construcţii specifice, dînd astfel naştere unui nou model în literatura africană.