- ISBN
- 978-630-344-202-0
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 320
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Actual
- Domenii
Autor distins cu Premiul Camões, Neustadt International Prize for Literature, Premiul FIL de Literatura en Lenguas Romances, PEN/Nabokov Award
Traducere din limba portugheză și note de Simina Popa
În Mozambicul sfârşitului de epocă colonială, o tragedie reală – masacrarea unor soldaţi africani şi a unui militar portughez de către armata germană în 1914 – devine punctul de plecare pentru o naraţiune intensă şi profundă în care vocile celor uitaţi ies la lumină. Personajele diverse – o portugheză care pleacă în Mozambic să-şi salveze fiica, un preot care intenţionează să rescrie Biblia, un soldat mozambican care se vede nevoit să se amestece printre albi şi să lupte alături de ei, un maior şi medic german răspunzător pentru diverse ordine brutale – se intersectează treptat în paginile romanului şi trebuie să facă faţă unui eveniment fără precedent: orbirea râurilor. Mizând pe o naraţiune bogată în simboluri şi proverbe africane, cu fragmente ce alternează între personaje şi timpuri, Mia Couto ne invită într-un univers impregnat de realism magic, dar profund ancorat în durerea istoriei. Orbirea râurilor nu este doar o poveste despre colonialism şi război, ci şi despre ce înseamnă să aparţii, să iubeşti şi să ierţi. O meditaţie răscolitoare despre memorie, vinovăţie şi miracolul regăsirii – scrisă de unul dintre cei mai mari povestitori de limbă portugheză.
„Deşi ancorat în fapte dovedite şi certificate, textul se eliberează rapid de constrângerile istoriografiei, aventurându-se pe tărâmuri ale imaginaţiei şi fanteziei. În centrul poveştii şi al naraţiunii se află o multitudine de personaje fascinante, unele istorice, altele fictive, care se poziţionează – din obligaţie, interes sau convingere – de diferite părţi ale conflictului.” (Agripina Carriço Vieira)
„Mia Couto ne confruntă cu ironia faptului că ruptura abisală dintre o civilizaţie a scrisului, cu tot controlul ei, şi una a oralităţii, cu toată moştenirea şi, într-o anumită măsură, libertatea ei duce în cele din urmă la o situaţie în care europenii educaţi şi puternici rămân analfabeţi, iar africanii sunt maeştri ai scrisului.” (Visão)
„În noua sa carte, Mia Couto a descoperit un alt limbaj, unul la care încă nu ajunsese, modelat prin îmbinarea mai multor limbi: cele scrise şi cele desenate, cele care vin din oralitate şi cele care urmează tradiţia scrisului, cele venite din afară şi cele născute pe teritoriul actual al Mozambicului.” (Luís Ricardo Duarte)
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 320
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori

Poet, eseist şi romancier, Mia COUTO (António Emílio Leite Couto, născut în 1955, în Beira, Mozambic) este unul dintre cei mai cunoscuţi autori de limbă portugheză, cărţile sale fiind traduse şi publicate în douăzeci şi patru de ţări. A urmat studii de medicină şi biologie, a fost jurnalist, iar în prezent este biolog şi scriitor. În 1999 i-a fost decernat premiul portughez Vergílio Ferreira pentru opera sa, deja consistentă la acel moment, iar în 2007, Premiul Uniunii Latine pentru Literaturi Romanice. În acelaşi an, Mia Couto a fost distins cu Premiul Passo Fundo Zaffari e Bourbon pentru Literatură pentru romanul său O Outro Pé da Sereia. În anul 2011, i-a fost decernat prestigiosul Premiu Eduardo Lourenço, acordat pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea limbii portugheze, iar în 2013 a primit Premiul Camőes. În 2014 a fost distins cu Neustadt International Prize for Literature, unul dintre cele mai importante premii literare din lume, acordat o dată la doi ani şi considerat „Nobelul american”. În 2024 a primit Premiul Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara (FIL) pentru Literatură în Limbi Romanice, acordat în trecut unor mari scriitori precum António Lobo Antunes, Enrique Vila-Matas, Norman Manea sau Mircea Cărtărescu. Este primul scriitor african căruia i s-a acordat acest premiu extrem de prestigios. În 2025 a fost distins cu PEN/Nabokov Award for International Literature. De asemenea, apare constant pe lista potenţialilor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură. În multe dintre scrierile sale, Mia Couto încearcă să recreeze limba portugheză prin introducerea vocabularului regional din Mozambic şi a unor construcţii specifice, dând astfel naştere unui nou model în literatura africană. La Editura Polirom a mai apărut romanul Confesiunile leoaicei (2017).