Francezi în Banat, bănăţeni în Franţa
ISBN
978-973-46-8483-0
An apariție
2023
Număr pagini
300
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Colecție
-
Domenii

Francezi în Banat, bănăţeni în Franţa

Autori: Smaranda Vultur
INDISPONIBIL
49,95 lei

 

Cine sunt „francezii din Banat”? Cum au ajuns să se instaleze, la sfârșitul secolului al XVIII­lea, loreni, alsacieni ori luxemburghezi vorbitori de franceză într-un sat bănățean din România? De ce avem în Roque-sur-Pernes, o mică localitate din sudul Franței, o stradă care poartă numele La Rue du Banat? Și de ce în pliantele publicitare ale acestei localități provensale apare o poveste cu rădăcini în istorie, dar prezentată la intersecția memoriei cu mitul? Pornind de la poveștile unor oameni siliți să-și părăsească țara de origine, cartea de față oferă un studiu despre memorie și identitate și despre cum se modelează acestea reciproc, fie că e vorba de narațiuni fondatoare, de povestiri personale, imagini, simboluri ori documente oficiale. Un demers de antropologie a memoriei, bazat pe o analiză de discurs, în care metoda se pune în aplicare sau se inventează pe măsură ce corpusul de surse mobilizat se constituie într-un teren de studiu posibil.

An apariție
2023
Număr pagini
300
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Fără comentarii


Despre autori


Smaranda Vultur, doctor în filologie, fost conferențiar la Universitatea de Vest din Timișoara. În cadrul Grupului de antropologie culturală și istorie orală de la Fundația „A Treia Europă” a conceput și a realizat mai multe proiecte de cercetare în domeniul identităților culturale și memoriei, prin metoda povestirilor autobiografice. La Editura Polirom a mai publicat Memoria salvată. Evreii din Banat, ieri și azi (coord., 2002) și Germanii din Banat prin povestirile lor (coord., 2018).

 Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.