- ISBN
- 978-973-46-9735-9
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 264
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- STUDII ROMÂNEȘTI
- Domenii
Sub semnul crucii
Catedrala Mântuirii Neamului şi construcţia de biserici în România postsocialistă
Autori: Giuseppe TateoTraducere din limba engleză de Maria‑Magdalena Anghelescu
Prefață de Simion Pop
În vârful Dealului Arsenalului din Bucureşti, pe un mare şantier, se lucrează zi şi noapte. Catedrala Mântuirii Neamului trebuie terminată până în decembrie 2018, când este prevăzută inaugurarea ei. În apropiere se înalţă fosta Casă a Poporului, astăzi Palatul Parlamentului. Trecutul socialist al României şi renaşterea religioasă contemporană se învecinează. Prin prisma construirii noii catedrale, volumul lui Giuseppe Tateo examinează relaţiile complexe apărute între Biserică şi stat în ultimii treizeci de ani, utilizarea politică a apartenenţei religioase, strategiile prin care Biserica Ortodoxă Română îşi afirmă importanţa în România contemporană, dar şi noile forme de anticlericalism apărute în opoziţie cu ea. Căci, fapt extrem de semnificativ, cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume este doar una dintre cele 4.000 de biserici şi catedrale ridicate în ţara noastră după 1989.
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 264
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Catedrala şi oamenii din jurul ei • Controverse şi probleme • Autoritatea clericilor şi ascensiunea anticlericalismului • Biserici, cruci şi o moschee • De ce şi în ce fel se înmulţesc bisericile ortodoxe în Bucureşti şi în România • Un simbol, multe semnificaţii. Viaţa politică a crucii • Finanţarea publică a catedralei naţionale • Lăcaşuri de cult în România
Despre autori
Giuseppe TATEO s-a născut în Italia, la Bari. A studiat literatură și filosofie la Universitatea din Torino, unde a urmat și un masterat în antropologie culturală și etnologie, după care a făcut studii doctorale în antropologie socială la Institutul „Max Planck” din Germania. A avut o bogată activitate de cercetare la universități din Letonia, Cehia și Germania și este membru al Societății pentru Studii Românești.