- ISBN
- 978-630-344-100-9
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- -
- Domenii
„De-a lungul istoriei, secularizarea a fost mereu dublată de revitalizarea vieții religioase și revirimentul sacrului. Printre altele, ceea ce leagă secularizarea de desecularizare este raportarea permanentă la realitatea misterioasă a sacrului.
În cadrul unei cercetări fundamentate pe numeroase trimiteri la literatura de specialitate, urmărim să dezvoltăm teoria lui Mircea Eliade conform căreia sacrul este camuflat în societățile predominant secularizate. Evidențiind cele mai frecvente, mai actuale și mai operaționale sensuri ale sacrului, propunem astfel un exercițiu al decriptării prezenței acestuia și al căutării sale în diferite manifestări ale lumii contemporane, precum geografia marilor orașe, manipulările ideologice ale partidelor politice sau seducătoarele fantasme ale transumanismului.” (Nicu Gavriluță)
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Ce este sacrul? • Sacrul trăit ca mysterium tremendum • Ecosatele spirituale – alternativă New Age la secularizare • Muzica – formă de revelare a sacrului • Sacralitatea sărbătorilor în două sate maramureșene • Sacrul camuflat politic și manipulat electoral • Ocultări ale ritualurilor sacre de inițiere în timpul pandemiei
Despre autori
Nicu GAVRILUȚĂ (n. 1963) este profesor doctor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Sociolog, antropolog și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost președinte și vicepreședinte al Societății Sociologilor din România. În 2017 i s-au acordat premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași, și premiul „Vasile Conta” al Academiei Române pentru volumul Mit, magie și manipulare politică. La Editura Polirom a mai publicat: Mentalități și ritualuri magico-religioase. Studii și eseuri de sociologie a sacrului (1998), Culianu, jocurile minții și lumile multidimensionale (2000), Antropologie socială și culturală (2009), Sociologia sportului.Teorii, metode, aplicații (coautor alături de Cristina Gavriluță, 2010), Sociologia religiilor. Credințe, ritualuri, ideologii (2013), Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului și transumanismul (2018) și De ce ne plac supereroii? Mitologia și simbolistica filmelor Marvel (2022).