Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
Stela
ISBN
978-630-344-067-5
An apariție
2024
Număr pagini
320
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
TOP 10+
Domenii

Stela

(ediție de buzunar)

Autori: Simona Goșu
29,95 lei

Carte dramatizată și pusă în scenă de Gianina Cărbunariu la Teatrul Nottara din București

Roman nominalizat la Premiile Observator cultural pentru Proză, ediția 2024

Roman nominalizat la Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, ediția 2024

Roman nominalizat la Premiile Radio România Cultural, categoria Proză, ediția 2024

Roman nominalizat la Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte, FILIT 2024

 

Spectacolul Stela se joacă pe scena Teatrului Nottara din București, regie și dramatizare de Gianina Cărbunariu. Avanpremiera spectacolului va avea loc pe 18 și 24 octombrie.
Distribuția spectacolului: Ada Navrot, Mihai Dinvale, Alexandru Jitea, Șefan Radu, Mihaela Subțirică, Diana Roman, Sorina Ștefănescu, Isabela Neamțu, Luminița Erga, Teo Dincă, Crenguța Hariton, Daniela Minoiu.
Mai multe detalii despre spectacol și bilete, aici.

„Prin Stela, figură pregnantă, inconfundabilă – unul dintre personajele memorabile (nu foarte numeroase!) ale romanului românesc de după 2000 –, martor şi actor în egală măsură, percepem mai bine şi mai nuanţat realităţi ale României din perioada post-tranziţie. Cu mare firesc şi cu multă agerime, uneori cu un dram de umor şi cu un strop de ironie, Stela, aparent modesta menajeră care munceşte în casele unor bucureşteni din clasa de mijloc, înregistrează detalii de viaţă semnificative, mici sau mari drame familiale, istorii personale ce se leagă prin fire nevăzute de istoria mare. Roman de familie (organizat în jurul unui laitmotiv: acela al casei – pierdute, redobândite, construite etc.), Stela este totodată un roman despre identitate și căutări identitare. Eroina Simonei Goşu încearcă să înţeleagă lumea din jurul ei, dincolo de prejudecăţile şi de inerţiile curente, dincolo de clişeele mediatice şi de zgomotul de fundal al unei vieţi politice butaforice. Toate acestea într-o naraţiune structurată dramatic, cu un acut simţ al dialogului şi cu o exemplară sensibilitate faţă de diversitatea vorbitorilor şi a vorbirii, cu o remarcabilă ştiinţă a pregătirii suspansului şi cu un final – lovitură de teatru.” (Bianca Burţa-Cernat)

„Simona Goşu reuşeşte să creeze cu debutul său în roman o voce feminină puternică, cu un potenţial de necontestat de transpunere scenică. Firească şi senzuală, Stela devine o reprezentantă a indiferenţei cu care e privit în societate corpul feminin trecut de prima tinereţe, dar şi a femeii în ipostaza de corp care munceşte, o ipostază, de altfel, prea puţin explorată în literatura română a ultimilor ani. Viaţa domestică a Stelei, rutina existenţei sale fizice ne vorbesc deopotrivă despre experienţa sa individuală, de menajeră, de soţie şi de mamă, dar şi despre cea colectiv-universală, a femeii acaparate de rolurile pe care societatea i le atribuie.” (Amalia Cotoi)

An apariție
2024
Număr pagini
320
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Simona GOŞU (n. 1976, Bucureşti) este traducătoare şi prozatoare. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia engleză-română, şi Masteratul de Lingvistică Aplicată şi Predarea Limbii Engleze la Universitatea din Bucureşti. A publicat proză scurtă în diverse reviste şi antologii. În 2020 a debutat cu volumul de povestiri Fragil (Polirom), care a câştigat Premiul revistei Observator cultural pentru Debut, ediţia 2021, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte, FILIT, ediţia 2021, şi Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la secţiunea Debut-Proză, ediţia 2021. Fragil a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România şi la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi, ediţia 2021. Romanul Stela (ediţia I, Polirom, 2023), nominalizat la Premiul revistei Observator cultural pentru Proză, ediţia 2024, Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi, ediţia 2024, şi Premiul Radio România Cultural, categoria Proză, ediţia 2024, a fost dramatizat şi pus în scenă de Gianina Cărbunariu la Teatrul Nottara din Bucureşti.



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.