Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
Plexus (ediţia 2018)
ISBN
978-973-46-7235-6
An apariție
2018
Lună apariție
3
Număr pagini
632
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Henry Miller"
Domenii

Plexus (ediţia 2018)

Autori: Henry Miller
59,95 lei

Vezi eBook
 

Traducere din limba engleza de Antoaneta Ralian

Plexus este al doilea roman din trilogia Răstignirea trandafirie, scrisă de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisă în Statele Unite ale Americii şi publicată la Paris între 1949 şi 1960.

Romanul Plexus (1953) este cel de-al doilea volum al trilogiei Răstiginirea trandafirie şi conţine cea mai amplă descriere a valorilor, credinţelor, opiniilor şi deciziilor de viaţă ale scriitorului, în lupta sa pentru supravieţuire în New Yorkul dinaintea izbucnirii Primului Război Mondial. Mai mult decît un roman, Plexus este confesiunea unui personaj fascinant – atît în momentul „crucificării” sale, cît şi mai tîrziu, cînd controversata trilogie era deja scrisă – sub forma unei avalanşe de emoţii, idei, viziuni şi coşmaruri despre om şi locul său precar în societatea secolului XX, în care arta pare să fie singurul refugiu al sufletului. Curiozitatea nepotolită a lui Miller îl face să abordeze orice subiect şi orice aspect al existenţei, fără limite sau tabuuri; tot ce înseamnă viaţă este admirat, criticat, ironizat, evaluat din toate unghiurile, uneori cu cruzime, alteori cu tandreţe, însă întotdeauna cu umor.

Plexus este volumul central al trilogiei Răstignirea trandafirie, în care ni se oferă cea mai detaliată descriere a valorilor, credinţelor, opiniilor şi judecăţilor lui Miller, aşa cum au evoluat acestea pe parcursul a două decenii. Dar, mai mult decît atît, Plexus este un conglomerat uluitor de emoţii, idei, viziuni şi coşmaruri privitoare la natura şi societatea umană în secolul XX, cu arta servind drept principiu unificator sau, poate, drept unic refugiu al sufletului. Nu există absolut nici un subiect despre care Miller să nu poată şi să nu vrea să vorbească, pe care să nu-l evalueze cu autoritatea conferită de statura sa intelectuală. El este, probabil, cel mai cultivat dintre scriitorii americani ai generaţiei lui, cel mai deschis faţă de idei şi sentimente, un admirator fervent al vieţii în toate aspectele ei şi, totodată, un critic necruţător al epocii al cărei martor este.” (Maxwell Geismar)

„Atunci cînd Miller se poate desfăşura în voie, talentul său de povestitor este inegalabil...” (The New Yorker)

„Dacă soluția vieții este aceea de a fi trăită, atunci s-o trăim, s-o trăim din abundență. Maeștrii vieții nu se găsesc în cărți. Ei nu sînt figuri istorice. Ei sînt situați în eternitate și ne roagă întruna să ne alăturăm lor, în eternitate.” (Henry Miller)

„Peste prăpastia dintre omul primitiv, care participa în chip mistic, și omul contemporan, care nu poate comunica decît prin mijlocirea intelectului steril, nu poate exista decît puntea unui tip de om nou, omul cu o conștiință cosmică. Înțeleptul, profetul, vizionarul, aceștia toți vorbesc în termeni apocaliptici. Încă de timpuriu, «puțini» au încercat să treacă dincolo. Unii, fără îndoială, au reușit – și vor rămîne pentru totdeauna dincolo de cursa de șoareci.” (Henry Miller)

An apariție
2018
Lună apariție
3
Număr pagini
632
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a născut în Yorkville, New York, într-o familie de origine germană. Şi-a petrecut anii de şcoală în Brooklyn, între 1909 şi 1924 a încercat să lucreze în atelierul de croitorie al tatălui său, a trecut prin greutăţi, slujbe prost plătite, în medii dominate de sărăcie şi mediocritate. Hotărît să se apuce de scris, la treizeci de ani pleacă la Paris, unde îşi petrece următorul deceniu. Se împrieteneşte cu scriitorul Lawrence Durrell şi o cunoaşte pe Anaïs Nin, cu care trăieşte o adevărată poveste de dragoste şi care îl va sprijini la începuturile carierei sale. În 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tentă autobiografică. Devine faimos pentru descrierile sale realiste şi cîştigă simpatia unor autori precum T.S. Eliot şi Ezra Pound. Tot în anii ’30 publică Primăvară neagră şi Tropicul Capricornului. În 1940, Miller se întoarce în America şi se stabileşte în Big Sur, California pentru următorii douăzeci de ani. Scrie alte cîteva volume critice la adresa Americii şi de un deosebit umor; din această perioadă datează şi capodopera sa, trilogia „Răstignirea trandafirie”, alcătuită din Sexus (1949), Plexus (1953) şi Nexus (1960). În anii ’60 încep să-i apară şi în America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani pentru stilul aparte şi ideile sale ce subminează preceptele morale foarte stricte ale vremii, precum şi formulele scriiturii moderniste. Înţelepciunea inimii, volum de eseuri şi povestiri, demonstrează încă o dată variata paletă de stiluri, stări şi subiecte pe care le abordează Henry Miller. Într-o înşiruire liberă a ideilor, Miller implică cititorul în propriile gînduri şi sentimente cu o lipsă de reticenţă înviorătoare. Incluzînd şi cîteva dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, printre care se numără „Veteranul alcoolic”, „Moartea creativi tăţii”, „Pîntecele enorm”, „Filozoful care filozofează”, volumul cuprinde eseuri despre Raimu, vedetă a cinematografului la începuturile sale, Brassaï, cunoscut fotograf al Parisului, psihanalistul E. Graham Howe şi de asemenea analize ale unor opere şi scriitori celebri, dintr-o perspectivă inedită.



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.