Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
Primăvară neagră
ISBN
978-973-46-1793-7
An apariție
2010
Lună apariție
9
Număr pagini
240
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Henry Miller"
Domenii

Primăvară neagră

Autori: Henry Miller
 
Traducere din limba engleza si note de Cristina Felea
 
Primavara neagra, roman interzis in spatiul anglofon in momentul aparitiei sale, a fost publicat la Paris in 1936, la doi ani dupa Tropicul Cancerului si cu trei ani inainte de Tropicul Capricornului.
 
Alcatuita din zece episoade relativ autonome, desi legate intre ele, Primavara neagra se prezinta ca un colaj de schite, portrete, eseuri si poeme in proza, pendulind in permanenta intre Brooklynul copilariei si tineretii lui Miller si Parisul anilor sai de maturitate. Un adevarat virtej de emotii, impresii si imagini, Primavara neagra este, din punct de vedere stilistic, una dintre cele mai interesante opere ale scriito­rului american si, in acelasi timp, o excelenta introducere intr‑un univers literar de o prodigioasa originalitate, a carui unica regula este aceea ca nu exista reguli.
 
„De la Marlowe si Shakespeare incoace, literatura de limba engleza nu a mai cunoscut o asemenea bogatie si intensitate a imaginilor. Proza lui Miller este un virtej, un torent, o cataracta, un vulcan dezlantuit... Iata in sfirsit un scriitor comparabil cu un mare atlet antic, inzestrat cu o fenomenala energie literara.” (Norman Mailer)
 
„Miller este un scriitor subversiv, probabil cel mai reusit si mai autentic din intreaga istorie a literaturii universale. Dar proza lui vadeste un respect profund – si liric – pentru viata, vazuta intr-o lumina pe care mintile imbibate de prejudecati si conventii pur si simplu nu o pot suporta.” (Gerald Walker )
 
„Oamenii civilizati nu traiesc conform unor coduri morale sau unor principii de un soi sau altul. Vorbim despre ele, le evocam intruna, dar nimeni nu le ia in serios. Nimeni nu respecta aceste reguli, in vietile noastre nu e loc pentru ele. Tabuurile sint un fel de reziduu al mintilor bolnave, spectrul celor care nu au avut curajul sa traiasca din plin si care ne-au virit pe git aceste interdictii, deghizate in morala si religie.” (Henry Miller)
 
„Cind vorbim despre oameni care «au facut istoria» vrem sa spunem ca, intr-o oarecare masura, au schimbat insusi cursul vietii. Dar barbatul din fotografie e dincolo de asemenea visuri puerile. El stie ca omul nu poate schimba nimic, nici macar pe sine insusi.” (Henry Miller)
An apariție
2010
Lună apariție
9
Număr pagini
240
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a născut în Yorkville, New York, într-o familie de origine germană. Şi-a petrecut anii de şcoală în Brooklyn, între 1909 şi 1924 a încercat să lucreze în atelierul de croitorie al tatălui său, a trecut prin greutăţi, slujbe prost plătite, în medii dominate de sărăcie şi mediocritate. Hotărît să se apuce de scris, la treizeci de ani pleacă la Paris, unde îşi petrece următorul deceniu. Se împrieteneşte cu scriitorul Lawrence Durrell şi o cunoaşte pe Anaïs Nin, cu care trăieşte o adevărată poveste de dragoste şi care îl va sprijini la începuturile carierei sale. În 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tentă autobiografică. Devine faimos pentru descrierile sale realiste şi cîştigă simpatia unor autori precum T.S. Eliot şi Ezra Pound. Tot în anii ’30 publică Primăvară neagră şi Tropicul Capricornului. În 1940, Miller se întoarce în America şi se stabileşte în Big Sur, California pentru următorii douăzeci de ani. Scrie alte cîteva volume critice la adresa Americii şi de un deosebit umor; din această perioadă datează şi capodopera sa, trilogia „Răstignirea trandafirie”, alcătuită din Sexus (1949), Plexus (1953) şi Nexus (1960). În anii ’60 încep să-i apară şi în America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani pentru stilul aparte şi ideile sale ce subminează preceptele morale foarte stricte ale vremii, precum şi formulele scriiturii moderniste. Înţelepciunea inimii, volum de eseuri şi povestiri, demonstrează încă o dată variata paletă de stiluri, stări şi subiecte pe care le abordează Henry Miller. Într-o înşiruire liberă a ideilor, Miller implică cititorul în propriile gînduri şi sentimente cu o lipsă de reticenţă înviorătoare. Incluzînd şi cîteva dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, printre care se numără „Veteranul alcoolic”, „Moartea creativi tăţii”, „Pîntecele enorm”, „Filozoful care filozofează”, volumul cuprinde eseuri despre Raimu, vedetă a cinematografului la începuturile sale, Brassaï, cunoscut fotograf al Parisului, psihanalistul E. Graham Howe şi de asemenea analize ale unor opere şi scriitori celebri, dintr-o perspectivă inedită.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.