Înțelepciunea inimii (ediția 2019)

Autori: Henry Miller
29,95 lei

 

Traducere din limba engleză şi note de Viorica Boitor

Înţelepciunea inimii alege pentru cititorul împătimit al lui Henry Miller un melanj de povestiri şi eseuri, probă a unei versatilităţi stilistice pe care scriitorul american o poate oricînd dovedi. Prin rîndurile sale, Miller îşi dezveleşte cu candoare sufletul, scrie sincer, „din inimă”, evitînd orice manierism sau îngrădire stilistică ce ar putea obtura expresia adevărurilor sale.

„La început, visam să fiu rivalul lui Dostoievski. Speram să ofer lumii nişte conflicte sufleteşti uriaşe, întortocheate, care s-o impresioneze la culme. Dar pînă să ajung prea departe, mi-am dat seama că evoluasem pînă undeva, dincolo de Dostoievski – dincolo în sensul degenerării. La generaţia noastră, problemele sufletului au dispărut sau, mai curînd, apar sub o înfăţişare ciudat de distorsionată chimic. Noi avem de-a face cu elemente cristaline ale sufletului dispersat şi zdrobit.” (Henry Miller)

„În viziunea lui Miller, umanitatea a ajuns într-un moment în care a uitat să trăiască; nu face decît să existe, luîndu-şi propriile gînduri şi temeri drept realitate. Tot astfel, arta, cîndva un extraordinar instrument de expresie a umanului, a decăzut, a devenit un simplu obiect decorativ, făcut să ascundă eşecul oamenilor. Precum un taur care dă buzna printre porţelanurile literaturii, cărţile lui Miller distrug această stare maladivă cu puterea unui antidot.” (The Guardian)

 

 

An apariție
2019
Lună apariție
7
Număr pagini
256
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a născut în Yorkville, New York, într-o familie de origine germană. Şi-a petrecut anii de şcoală în Brooklyn, între 1909 şi 1924 a încercat să lucreze în atelierul de croitorie al tatălui său, a trecut prin greutăţi, slujbe prost plătite, în medii dominate de sărăcie şi mediocritate. Hotărît să se apuce de scris, la treizeci de ani pleacă la Paris, unde îşi petrece următorul deceniu. Se împrieteneşte cu scriitorul Lawrence Durrell şi o cunoaşte pe Anaïs Nin, cu care trăieşte o adevărată poveste de dragoste şi care îl va sprijini la începuturile carierei sale. În 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tentă autobiografică. Devine faimos pentru descrierile sale realiste şi cîştigă simpatia unor autori precum T.S. Eliot şi Ezra Pound. Tot în anii ’30 publică Primăvară neagră şi Tropicul Capricornului. În 1940, Miller se întoarce în America şi se stabileşte în Big Sur, California pentru următorii douăzeci de ani. Scrie alte cîteva volume critice la adresa Americii şi de un deosebit umor; din această perioadă datează şi capodopera sa, trilogia „Răstignirea trandafirie”, alcătuită din Sexus (1949), Plexus (1953) şi Nexus (1960). În anii ’60 încep să-i apară şi în America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani pentru stilul aparte şi ideile sale ce subminează preceptele morale foarte stricte ale vremii, precum şi formulele scriiturii moderniste. Înţelepciunea inimii, volum de eseuri şi povestiri, demonstrează încă o dată variata paletă de stiluri, stări şi subiecte pe care le abordează Henry Miller. Într-o înşiruire liberă a ideilor, Miller implică cititorul în propriile gînduri şi sentimente cu o lipsă de reticenţă înviorătoare. Incluzînd şi cîteva dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, printre care se numără „Veteranul alcoolic”, „Moartea creativi tăţii”, „Pîntecele enorm”, „Filozoful care filozofează”, volumul cuprinde eseuri despre Raimu, vedetă a cinematografului la începuturile sale, Brassaï, cunoscut fotograf al Parisului, psihanalistul E. Graham Howe şi de asemenea analize ale unor opere şi scriitori celebri, dintr-o perspectivă inedită.Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumparat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.