- ISBN
- 978-630-344-209-9
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 344
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Henry Miller"
- Domenii
Traducere din limba engleză, note şi avertisment de Roxana Dragu
Prefaţă de Dan‑Silviu Boerescu
Opus pistorum este o carte scrisă de Henry Miller la comandă. În ciuda acestui lucru, cititorul va recunoaşte în roman principalele caracteristici ale prozei autorului, candoarea acestuia, agerimea minţii, autoironia şi pofta de viaţă. De la Marcelle la Tania, de la Alexandra la Anna, de la Charlotte la Billie şi Jean, Alf, personajul principal, şi prietenii săi ne iau pe sus şi ne poartă în odiseea lor pariziană în căutarea slujbei perfecte, a femeii prefecte şi a experienţei erotice ideale.
„Miller în cea mai bună formă a sa – vesel, licențios, exuberant.” (William S. Burroughs)
„La finalul acestei cărți pe care orice Inchiziție ar arde-o pe rug numai după ce va fi aprofundat cu asupra de măsură fiecare dintre revoltătoarele ei sugestii, întrebările legate de istoria literară (paternitatea textului, de pildă) sau cele generate de felurite angoase estetice (până unde poate merge scriitura pornache?) devin, în sine, ridicole.” (Dan-Silviu Boerescu)
„Trăim într-un tărâm al fantomelor. Lumea e pe jumătate moartă înainte ca măcar să se fi născut. Oamenii se târăsc prin viață cu un picior în groapă și cu celălalt lovind încă în pântec... nu se maturizează niciodată, dar devin bătrâni din clipa în care scheaună primele proteste, când descoperă că sunt pe cont propriu... ” (Henry Miller)
„Nu vreau să mor. Puțoii ăia care spun că în cinci sau cincizeci de ani sunt gata să se transforme în fantome... cum Dumnezeu poate un om să spună una ca asta? Sunt prea multe chestii de văzut, prea multe de făcut și, atât timp cât ești în viață, ar trebui să fie cumva imposibil să te saturi de acea fărâmă de conștiință...” (Henry Miller)
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 344
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori

Henry Valentine MILLER (1891‑1980) s‑a născut în Yorkville, New York, într‑o familie de origine germană. Şi‑a petrecut anii de şcoală în Brooklyn, între 1909 şi 1924 a încercat să lucreze în atelierul de croitorie al tatălui său, a trecut prin greutăţi, slujbe prost plătite, în medii dominate de sărăcie şi mediocritate. Hotărât să se apuce de scris, la treizeci de ani a plecat la Paris, unde şi‑a petrecut următorul deceniu. S‑a împrietenit cu scriitorul Lawrence Durrell şi a cunoscut‑o pe Anaïs Nin, cu care a trăit o adevărată poveste de dragoste şi care l‑a sprijinit la începuturile carierei sale. În 1934 a scris Tropicul Cancerului, un roman cu tentă autobiografică. A devenit faimos pentru descrierile sale realiste şi a câştigat simpatia unor autori precum T.S. Eliot şi Ezra Pound. Tot în anii ’30 a publicat Primăvară neagră şi Tropicul Capricornului. În 1940, Miller s‑a întors în America şi s‑a stabilit în Big Sur, California pentru următorii douăzeci de ani. A scris alte câteva volume critice la adresa Americii şi de un deosebit umor. Din această perioadă datează şi capodopera sa, trilogia Răstignirea trandafirie, alcătuită din Sexus (1949), Plexus (1953) şi Nexus (1960). În anii ’60 au început să‑i apară şi în America primele romane, iar Miller a ajuns peste noapte un idol printre scriitorii americani pentru stilul aparte şi ideile sale care subminau preceptele morale foarte stricte ale vremii, precum şi formulele scriiturii moderniste. La Editura Polirom au mai apărut, pe lângă cărţile menţionate mai sus: Zile liniştite la Clichy (2010), Coşmarul climatizat (2011), Lumea sexului (2011), Colosul din Maroussi (2011), Înţelepciunea inimii (2012, 2019), Ochiul cosmologic (2013) şi Un diavol în paradis (2013).