Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
Căderea
ISBN
978-973-46-8297-3
An apariție
2021
Lună apariție
2
Număr pagini
144
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Albert Camus”
Domenii

Căderea

Autori: Albert Camus
26,95 lei

Vezi eBook
 

Premiul Nobel pentru Literatură 1957

Traducere din limba franceză de Magda Răduță

Publicat în 1956, romanul Căderea explorează în profunzime conştiinţa omului modern în faţa răului prin tulburătorul monolog al lui Jean-Baptiste Clamence, avocat francez de succes ajuns în Olanda pentru a-şi împlini strania vocaţie de judecător-penitent. Într-un bar de marinari din Amsterdam, Clamence îşi începe confesiunea în faţa unui presupus compatriot necunoscut, căruia îi povesteşte, cu luciditate şi ironie amară, tumultuosul trecut parizian ca avocat respectat şi iubit de cei în nevoie, cavaler al cauzelor nobile, cetăţean model şi amant nestatornic. Un eveniment tragic îi zdruncină însă, într-o noapte, echilibrul interior şi mulţumirea de sine, punîndu-l faţă în faţă cu propria ipocrizie şi aducîndu-i, inevitabil, căderea. Măcinat de vinovăţie şi nemăsurata dorinţă de putere, în care recunoaşte forţa călăuzitoare a întregii sale vieţi, Clamence devine, pe măsură ce povestirea ia forma mărturisirii, oglinda absurdului care guvernează existenţa fiecăruia dintre noi. O operă filosofică fără egal, cu puternice accente politice şi sociale, pe care Jean-Paul Sartre a numit-o „poate cel mai frumos şi mai puţin înţeles” dintre romanele camusiene.

„Era unu după miezul nopţii, cădea o ploaie măruntă, mai degrabă o burniţă, care făcea trecătorii şi mai rari la ceasul acela. Veneam de la o prietenă care, cu siguranţă, adormise deja. Mă bucuram să merg aşa, pe jos, puţin amorţit, cu trupul potolit şi străbătut de un sînge domol ca ploaia de afară. Pe pod am trecut prin spatele unei umbre aplecate peste parapet care părea că se uită la fluviu. Ajungînd mai aproape, am desluşit o femeie tînără şi subţire, îmbrăcată în negru. Între părul închis la culoare şi gulerul paltonului nu se vedea decît o ceafă proaspătă şi udă de ploaie, la care n‑am rămas indiferent. Dar, după o ezitare, mi‑am continuat drumul. La capătul podului, am luat‑o pe chei spre Saint‑Michel, unde locuiam. Făcusem deja poate vreo cincizeci de paşi cînd am auzit un zgomot care, în ciuda distanţei, mi s‑a părut asurzitor în liniştea nopţii, zgomotul unui corp care se prăbuşeşte în apă. M‑am oprit în loc, dar fără să mă întorc. Aproape imediat am auzit un ţipăt, repetat de cîteva ori, care cobora şi el pe fluviu, dar care s‑a oprit dintr‑odată. Liniştea care a urmat, în noaptea deodată încremenită, mi s‑a părut fără sfîrşit.” (Albert Camus)

An apariție
2021
Lună apariție
2
Număr pagini
144
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Albert CAMUS (1913-1960), romancier, dramaturg şi filozof francez, a fost una dintre figurile marcante ale secolului XX. Născut în Algeria, a absolvit Universitatea din Alger şi a fost câţiva ani jurnalist la Alger républicain. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost membru al Rezistenţei Franceze şi editor al publicaţiei clandestine Combat. După război a colaborat la publicaţii prestigioase din Franţa, fiind una dintre vocile influente ale stângii democrate. Tot în această perioadă a publicat o serie de romane şi eseuri filozofice care au încă un mare impact, printre care Străinul (1942), Mitul lui Sisif (1942), Ciuma (1947), Căderea (1956), Exilul şi împărăţia (1957). Ca o recunoaştere a valorii şi viziunii sale inovatoare, Camus a primit în 1957, la doar 44 de ani, Premiul Nobel pentru Literatură.

 



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.