- ISBN ePub
-
978-973-46-7686-6
- ISBN PDF
-
978-973-46-7687-3
- An apariție
-
2019
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- PLURAL
- Domenii
„Oare de ce (mai) citim? Un înțelept a găsit răspunsul: pentru a trăi pur și simplu. Citește ca să trăiești... Omul vrea să priceapă ceea ce trăiește. Iar pentru a înțelege este nevoie de cărți. Citim, așadar, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine, pentru a ne lărgi sinele, citim pentru a trăi... În fond, am învățat să iubim din poemele trubadurilor. Poeții au inventat iubirea-pasiune. Ei au descris iubirea tenace dintre doi amanți separați, iubirea care se manifestă și în absența celuilalt. Prin urmare, omul mai întîi a citit, și-a imaginat, și abia după aceea s-a întrebat dacă iubește aievea. A citit și abia apoi a trăit.” (Valeriu Gherghel)
- An apariție
- 2018
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 264
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Fericirile. Și ceea ce urmează după ele • În ce chip îți poți pierde vremea aiurea, chiar dacă te numești Petrarca • Cărțile sau viața? • 13 cărți pe care nu le-a citit nimeni, cu excepția noastră • Portret al cititorului la bătrînețe • Cinci motive cuvioase de a renunța la citit • Trei filosofi care au disprețuit cărțile • Cum am putea s-o salvăm pe Francesca din iad? O notă despre iubirea interzisă
Despre autori
Valeriu Gherghel. Studii de Filosofie şi Istorie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (dublă specializare). Îşi ia licenţa cu o lucrare despre relaţia dintre filosofie şi retorică. Burse de studii la Centre Européen Universitaire de Nancy (1985-1986) şi la Hellenic Open University din Atena-Patras (2013). Redactor la Convorbiri literare între 1990 şi 1993. Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Doctor în Filosofie, specialitatea Metafizică, cu o teză despre teologia platoniciană: „Limitele limbajului metafizic: De la Unul lui Platon la Unul lui Plotin”. În afară de revistele de specialitate, a publicat recenzii, articole şi eseuri în Convorbiri literare, Cronica, Dilema Veche, Ramuri, Steaua, Timpul, Transilvania, Ziarul de Iaşi etc. La Editura Polirom a mai publicat Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate (2012), Roata plăcerilor. De ce n‑au iubit unii înţelepţi cărţile? (2018).