Așadar, în Roata Plăcerilor, Valeriu Gherghel întoarce cititul pe toate părțile și ajungem să înțelegem că nu merită să-l înnobilăm mai mult decît e cazul, pentru că el nu ne face nici mai buni („Oamenii răi citesc adesea cărți bune și oamenii buni citesc cărți rele. Dar cărțile bune, din păcate, nu-i fac mai buni pe oamenii răi, iar cărțile rele nu-i fac mai răi pe cei buni.”), nici mai încrezuți (,din fericire:„a citi înseamnă a-ți pune întrebări și a învăța să te îndoiești de toate opiniile, de toate credințele primite cîndva de la binevoitori și profeți: părinți, învățători, magiștri, știutori de profesie.”). Cititul nu este decît unul din multele feluri de modus vivendi și este la fel de firesc pentru un cititor cum este apa pentru pește, iar motivul pentru care citim este încă mai simplu: citim fiindcă…, după care „fiindcă” nu mai urmează nimic, sau poate doar„pentru a face, măcar o dată, un gest gratuit, bufon, într-o lume care nu prețuiește suficient gratuitatea”. Asta presupun că a intenționat autorul – nici să-i facă să jubileze pe cei care au disprețuit dintotdeauna lectura, nici să-i dezamagească pe cei care își pun mari speranțe în ”calitatea” lor de cititor – doar să ”dea cărțile pe față”. Toate virtuțile și ideile se formează din propriile noastre reflecții, iar din ele, din cărți, rămîne doar ceea ce sper că v-am transmis și eu prin această cronică –intuiția unei plăceri.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.