Epoca inconştientului
Epoca inconştientului
Epoca inconştientului
Epoca inconştientului
ISBN
978-973-46-9142-5
An apariție
2023
Lună apariție
9
Număr pagini
600
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Colecție
PLURAL > Plural M
Domenii

Epoca inconştientului

Explorarea inconștientului în artă, minte și creier, din Viena anului 1900 până în zilele noastre

Autori: Eric R. Kandel
79,00 lei

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000

 

Traducere din limba engleză de Cristina Ilie, Adina Avramescu şi Dan Bălănescu

În Epoca inconștientului, Eric R. Kandel ne poartă într-o călătorie în Viena de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, unde artiști, scriitori și oameni de știință au contribuit la schimbarea radicală a ceea ce se știa despre mintea umană și despre relația acesteia cu arta. Pornind de la descoperirea inconștientului în cultura vieneză a epocii, Kandel încearcă să lămurească pentru publicul larg modul cum înțelegem astăzi mintea omenească în toată complexitatea și bogăția ei. Autorul ne arată cum schimbul de idei între artiști precum Klimt, Kokoschka și Schiele, scriitori ca Arthur Schnitzler și oameni de știință, inclusiv medici aparținând unei școli renumite în epocă, într-o Vienă ce era pe atunci capitala culturală a continentului, a condus la o adevărată revoluție în știința minții și a creierului. Atunci s-au pus bazele psihanalizei freudiene, ale unei psihiatrii și psihologii științifice, întemeiate pe explorarea creierului, și ale unei psihologii dinamice, care cercetează funcționarea minții separat de creier. Iar Kandel, el însuși vienez la origine și reclamându-se de la această cultură, face un veritabil tur de forță povestindu-ne cum a evoluat știința minții pe parcursul ultimului secol, ajungând până la psihologia cognitivă și neuroștiințele de astăzi.

„Eric Kandel a creat o capodoperă, sintetizând ca nimeni altul creierul, mintea și arta.” (Joseph LeDoux)

„Aceasta este cartea pe care ar fi scris-o Charles Darwin dacă ar fi ales ca subiect arta și estetica. Kandel, unul dintre marii pionieri ai neuroștiințelor moderne, creează efectiv o punte între cele «două culturi» – științele exacte și cele umane –, sarcină pe care mulți filozofi au considerat-o imposibilă.” (V.S. Ramachandran)

An apariție
2023
Lună apariție
9
Număr pagini
600
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Fără comentarii


Despre autori


Eric R. KANDEL (n. 1929, Viena), unul dintre pionierii ştiinţei cognitive moderne, este profesor la Columbia University şi activează în cadrul Howard Hughes Medical Institute. Este director fondator al Centrului pentru Neurobiologie şi Comportament din cadrul Colegiului Medicilor şi Chirurgilor, Columbia University, iar în anul 2000 a fost unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină datorită studiilor sale privind învăţarea şi memoria. Este autor al lucrărilor Psychiatry, Psychoanalysis, and the New Biology of Mind (2005), In Search of Memory: The Emergence of a New Science of Mind (2007, Los Angeles Times Book Award) şi Reductionism in Art and Brain Science: Bridging the Two Cultures (2016) şi coautor al volumului Principles of Neural Science (1981). La Editura Polirom a mai apărut volumul Mintea tulburată. Ce ne spun ciudăţeniile creierului despre noi înşine (2020).

 Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.