Despre nazismul şi filosofia lui...
ISBN
978-973-46-9890-5
An apariție
2024
Număr pagini
408
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Colecție
-
Domenii

Despre nazismul şi filosofia lui Heidegger

Autori: Tom Rockmore
INDISPONIBIL
59,00 lei

 

Coeditare cu Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Traducere de Cecilia Tohăneanu

„Tom Rockmore spune cu voce tare ceea ce în mediile academice doar se șușotește: filosoful Martin Heidegger a fost național-socialist. De adâncime, și nu de suprafață. El spera ca filosofia lui să fie cheia de boltă a puterii național-socialiste. Chiar dacă a fost rector pentru o scurtă perioadă în vremea lui Hitler, idealul lui a rămas o speranță întreaga viață. Filosoful american execută o magistrală și credibilă partitură pentru a demonstra că intelectualul (geniul) produce într-un context sociopolitic. Principiul «artă pentru artă» reprezintă o ficțiune amăgitoare. Turnul de fildeș sau laboratorul ideilor sterile, purificate de spațiu, timp și civilizația în care ele se articulează, reprezintă, așa cum ne spune Tom Rockmore, o iluzie pentru preamărirea intelectualului. Între operă și societate, între operă și suprastructura socialului, există multiple intersectări. Pe unele dintre ele le deconstruiește aici Rockmore prin demitizarea lui Heidegger. El ne oferă o cheie de lectură, din registrul spiritului critic, utilă și pentru revizitarea elitei intelectuale radicale din România interbelică.” (Alexandru Florian)

„Heidegger, considerat de obicei un filosof de prim rang, este, dacă aparține primului rang, singurul astfel de filosof, poate chiar singurul intelectual de prim rang care a aderat la nazism. Scopul cărții de față este să contribuie la înțelegerea ideilor lui Heidegger în contextul în care acestea s-au născut. În circumstanțe normale, această sarcină este relativ simplă. Dar, uneori, ea poate deveni dificilă sau chiar foarte dificilă. Un caz tipic ar fi, de exemplu, atunci când, dintr-un motiv sau altul, cum pare să se întâmple în cazul lui Heidegger, un anumit autor privește interpretarea filosofică nu ca pe o modalitate de a ne spune cine suntem, ci mai degrabă ca pe o modalitate foarte aparte de a ne ascunde de noi înșine, ca să zicem așa, adică nu de a dezvălui, ci dimpotrivă, de a masca.” (Tom Rockmore)

 

An apariție
2024
Număr pagini
408
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Fără comentarii


Despre autori


Tom ROCKMORE (n. 1942) este filosof american, profesor doctor emerit la Duquesne University din Pittsburgh, Pennsylvania. A studiat și a predat în SUA, Franța, Germania, Canada și China. Interesat de istoria filosofiei, susține o perspectivă constructivistă asupra epistemologiei și a scris cărți despre Kant, Fichte, Hegel, Marx, Habermas, Lukács și Heidegger. Dintre titlurile publicate amintim: Habermas on Historical Materialism (1989), Irrationalism: Lukács and the Marxist View of Reason (1992), Before and After Hegel: A Historical Introduction to Hegel’s Thought (1993), Heidegger and French Philosophy: Humanism, Antihumanism and Being (1995), Cognition: An Introduction to Hegel’s Phenomenology of Spirit (1997), Marx after Marxism: The Philosophy of Karl Marx (2002), Kant and Idealism (2007), Before and After 9/11: A Philosophical Examination of Globalization, Terror, and History (2011), Art and Truth after Plato (2013).

 



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.