Formele elementare ale vieţii religioase
ISBN
973-97108-5-9
An apariție
1995
Lună apariție
12
Număr pagini
424
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Colecție
PLURAL
Domenii

Formele elementare ale vieţii religioase

Autori: Émile Durkheim
 

Traducere: Magda Jeanrenaud si Silviu Lupescu

Prefata: Gilles Ferreol

 

Puteți descărca gratuit forma electronică a cărții (PDF) aici. 

(Reproducerea parțială sau integrală, prin orice mijloace, a cărților incluse în Biblioteca on-line a editurii este interzisă. Nerespectarea acestei obligații constituie o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală și se pedepsește conform legilor în vigoare.)

An apariție
1995
Lună apariție
12
Număr pagini
424
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Fără comentarii

Obiectul cercetarii. Sociologia religioasa si teoria cunoasterii • Chestiuni preliminare. Definitia fenomenului religios si a religiei. Caracteristicile principale ale religiei elementare. Animismul. Naturismul. Totemismul ca religie elementara • Credintele elementare. Credintele propriu-zis totemice. Totemul ca nume si emblema. Animalul totemic si omul. Sistemul cosmologic al totemismului si notiunea de gen. Totemul individual si totemul sexual. Originea acestor credinte. O cercetare critica a teoriilor. Notiunea de principiu sau mana totemic si ideea de forta. Geneza notiunii de principiu sau mana totemic. Notiunea de suflet. Doua notiuni: spiritele si zeii • Principalele atitudini rituale. Cultul negativ si functiile sale. Riturile ascetice. Cultul pozitiv. Elementele sacrificiului. Riturile mimetice si principiul de cauzalitate. Riturile reprezentative sau comemorative. Riturile piaculare si ambiguitatea notiunii de sacruDespre autori


Emile Durkheim (1858-1917) este considerat parintele sociologiei. Dintre cele mai cunoscute carti ale sale mentionam: „Diviziunea muncii” (1893), „Despre sinucidere” (1897), „Formele elementare ale vietii religioase” (1912; publicata la Polirom in 1995), „Regulile metodei sociologice” (1895, publicata la Polirom in 2002).


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.