Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
  • -40%
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
Nevoia de miracol
ISBN
978-973-46-4486-5
An apariție
2014
Lună apariție
6
Număr pagini
432
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Colecție
PLURAL > Plural M
Domenii

Nevoia de miracol

Fenomenul pelerinajelor în România contemporană

Autori: Mirel Bănică
26,97 lei 44,95 lei -40%

Valabilitate promotie: 20-04-2024 - 24-04-2024 in limita stocului disponibil.

Vezi eBook
 

Premiul de Excelenţă al revistei Dilema Veche, 2015
Premiul revistei Observator cultural, editia 2015, sectiunea „Eseistica/Publicistica”
Premiul „Cea mai buna cartea a anului”, sectiunea „Nonfictiune”, acordat in cadrul Galei Industriei de Carte din Romania, editia 2015
Nominalizare la Premiul „CriticAtac” pe anul 2014


Postfata de Sorin Antohi

 
Patru ani, douazeci si doua de pelerinaje individuale, plus doua pelerinaje in grup, cu microbuzul, la manastiri din Dobrogea, din imprejurimile Bucurestiului, de la Iasi, Suceava sau Nicula. Adevarate studii de teren, elaborate in urma discutiilor cu persoane implicate direct si indirect in organizarea pelerinajului, preoti, jurnalisti, forte de ordine, pompieri, comercianti de obiecte religioase si, desigur, pelerini. Rezultatul este un volum fascinant care abordeaza universul pelerinajului prin mai multe chei de interpretare: rindul de asteptare, hrana rituala, femininul arhetipal, mass-media, politica si pelerinajele, miracolele si minunile, turismul, religia populara. Prin toate acestea, autorul – care afirma flaubertian: le pèlerin, c’est moi! – ne dezvaluie o Romanie profunda, reala, fara fard si iluzii desarte.
 
„Mirel Banica ne-a dat un cuprinzator si emotionant portret colectiv al pelerinilor romani crestin-ortodocsi din Romania ultimilor ani. Bibliografia despre pelerinaje se imbogateste cu o lucrare solida de antropologie a practicilor religioase, construita ca un documentar riguros al observatiei participative, completata de o sectiune teoretica asumat introductiva, dar in care intilnim destule pasaje analitice utile si intrezarim reflectiile viitoare. In plus, cartea, o contributie pretioasa la fresca Romaniei profunde, e bine scrisa si e captivanta ca un roman, avind in acelasi timp prospetimea unui jurnal. Avem de-a face deci cu o reconstructie detaliata si autentica, din interior, a unui intreg univers, atit cu mijloacele literaturii, cit si cu cele ale stiintelor sociale.” (Sorin Antohi)
 
 
An apariție
2014
Lună apariție
6
Număr pagini
432
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Fără comentarii
Pelerin si/sau turist? • Mass-media si pelerinajele • Religie populara versus „religie oficiala” • Rindul de asteptare • „Avtobusniki” sau pelerinii de autocar • Ambianta pelerinajului: muzica, miresme, hrana • Mila si filantropie • Dimensiunea transnationala a pelerinajelor: pelerini romani la Medugorje • Pelerinaje si politica, politica pelerinajelor


Despre autori


Mirel BĂNICĂ (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). Între anii 2004 şi 2007 a efectuat stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval (Canada) şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, ca bursier postdoctoral. În perioada 2008‑2012 a fost cadru didactic asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Litere). Din 2008 este cercetător ştiinţific (lector) la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Colaborator al Fundaţiei „Calea Victoriei” din Bucureşti. Membru al Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Sociale ale Religiei (Paris). Domenii de cercetare şi specializare: socioantropologia religiei ortodoxe, sociologia memoriei, imagologie. Semnează capitole de cărţi şi articole publicate la edituri şi în reviste de prestigiu din Franţa, Canada, Statele Unite, Rusia, Germania. În România a publicat volumele: „Locul celuilalt”. Ortodoxia în modernitate (Paideia, 2007), Fals jurnal de căpşunar (Institutul European, 2007) şi Religia în fapt. Studii, schiţe şi momente (EIKON, Şcoala Ardeleană, 2015). De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut: Biserica Ortodoxă Română, stat şi societate în anii ’30 (2007), Enervări sau despre bucuria de a trăi în România (exerciţiu epistolar în colaborare cu Codruţ Constantinescu, 2007), Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (2014; Premiul de Excelenţă al revistelor Dilema Veche şi Observator cultural, precum şi distincţia „Cea mai bună carte a anului”, secţiunea „Nonficţiune”, acordată de Asociaţia Editorilor din România şi Ministerul Culturii, toate în anul 2015), Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor (2019) (tradus în germană în 2021, Frank&Timme GmbH) şi Prin România. Carnete de drum (cu ilustraţii de Dan Perjovschi, 2020).

 



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.