- ISBN
- 978-973-46-9853-0
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 576
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- HISTORIA
- Domenii
Traducere din limba engleză de Lucia Popovici
Printre numeroasele cărţi având ca autori sau personaje spioni celebri, multe fiind scrieri memorialistice adesea „înfrumuseţate”, lucrarea reputatului istoric militar Max Hastings se remarcă printr-o abordare globală şi obiectivă a activităţilor de intelligence din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, coroborată cu evenimentele propriu-zise de pe teatrele de luptă din Europa, Asia, Pacific sau Africa de Nord şi completată cu o serie de poveşti şi detalii captivante. Serviciile de informaţii – dintre care mai importante au fost cele din Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Uniunea Sovietică şi Japonia – au avut un rol esenţial în desfăşurarea ostilităţilor şi în configurarea lumii postbelice, chiar dacă nu ele au fost cele care au influenţat decisiv soarta războiului, ci puterea armelor, sacrificiile umane şi forţa economică a combatanţilor. Criptarea şi spargerea codurilor, interceptările, fotografierea aeriană, spionii şi „cârtiţele”, trădătorii şi colaboraţioniştii, interogarea prizonierilor de război şi, nu în ultimul rând, partizanii şi mişcările de gherilă au influenţat de cele mai multe ori deciziile operative ori s-au răzbunat atunci când au fost ignorate (mai ales în ţările cu regimuri dictatoriale). Războiul secret este o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărui cititor interesat sau pasionat de istoria celui de Al Doilea Război Mondial, fie şi pentru simplul fapt că, după cum remarcă Max Hastings, „aşa cum a fost el purtat de naţiunile care au luptat în conflictul din 1939-1945, s-ar putea dovedi a fi şi războiul viitorului”.
„Un thriller complet cu o distribuţie amplă de ucigaşi, indivizi nesăbuiţi şi aventurieri admirabili. Cea mai bună istorie a războiului de intelligence de până astăzi.” (Simon Sebag Montefiore, BBC History Magazine)
„Hastings înţelege mai bine decât orice alt istoric de dinaintea lui că aceasta este mai curând o poveste despre natura umană decât una despre spargerea codurilor sau arta spionajului... O carte excepţională!” (Laurence Rees, Sunday Times)
„O lucrare oportună şi provocatoare, scrisă cu clarviziune şi talent... E întotdeauna o plăcere să-l citim pe Max Hastings, cu stilul său tumultuos.” (Roderick Bailey, Times Literary Supplement)
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 576
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Despre autori
Sir Max HASTINGS este istoric militar și jurnalist britanic, membru al Royal Historical Society și al Royal Society of Literature. A fost corespondent în străinătate al BBC, redactor‑șef la Daily Telegraph și editorialist la Evening Standard și Daily Mail. Este autorul a treizeci de cărți pentru care i s‑au decernat importante premii (Somerset Maugham Award, Yorkshire Post Book of the Year, Edgar Wallace Award, Pritzker Military Library Literature Award ș.a.). Colaborează la mai multe publicații precum The Guardian, The Times, Sunday Times și este editorialist la Bloomberg Opinion. Pentru contribuțiile sale în presă a fost recompensat cu prestigioasele distincții britanice Journalist of the Year și Reporter of the Year (1982), precum și Editor of the Year (1988). A realizat diverse filme documentare pentru BBC. Printre numeroasele cărți de istorie militară publicate sunt Bomber Command (1979), Overlord: D‑Day and the Battle for Normandy (1984), Armageddon: The Battle for Germany 1944-45 (2004), Nemesis: The Battle for Japan, 1944‑45 (2007), Vietnam: An Epic Tragedy 1945-1975 (2018), Abyss: The Cuban Missile Crisis 1962 (2022). De același autor la Editura Polirom a apărut Nemesis. Bătălia pentru Japonia, 1944‑1945 (2024).