China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
China după Mao
ISBN
978-973-46-9835-6
An apariție
2024
Lună apariție
4
Număr pagini
392
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Colecție
HISTORIA
Domenii
Istorie > Asia
        >> China

China după Mao

Ascensiunea unei superputeri

Autori: Frank Dikötter
75,00 lei

 

Traducere de Dan Bălănescu

De la moartea lui Mao în 1976, China a cunoscut o ascensiune economică fulgurantă. Acest „miracol” nu a fost însă însoţit în plan politic de un proces de democratizare. Partidul Comunist a continuat să se îmbogăţească şi să-şi consolideze dictatura, exercitând un control drastic asupra populaţiei şi instituind unul dintre cele mai sofisticate sisteme de supraveghere în masă existente în lume. Beneficiind de acces la sute de documente inedite – procese-verbale secrete ale şedinţelor conducerii superioare a partidului, arhive locale sau rapoarte bancare confidenţiale –, Frank Dikötter analizează politica importului de tehnologie, reprimarea brutală a mişcărilor care au culminat cu evenimentele din piaţa Tian’anmen în 1989, câştigul obţinut de China în urma crizei financiare mondiale din 2008 şi strategiile agresive aplicate de aceasta pe scena internaţională. Purtându-l pe cititor din inima celor mai îndepărtate sate şi până în spectaculoasele metropole industriale şi comerciale, autorul spune fascinanta poveste a intrigilor politice şi a epurărilor făcute sub pretextul luptei anticorupţie care au frământat ţara în ultimii patruzeci şi cinci de ani pentru a scoate la iveală ambiţiile economice, diplomatice şi militare ale gigantului asiatic, dar şi pentru a arăta de ce acesta s-ar putea dovedi până la urmă un colos cu picioare de lut.

„O importantă corecţie adusă viziunii convenţionale asupra ascensiunii Chinei.” (Financial Times)

„Fie că încearcă să afle ce a fost mai întâi, politica de partid sau politica economică, fie că analizează relaţia instabilă dintre putere, productivitate şi protest, Dikötter descurcă aceste iţe încâlcite cu o măiestrie admirabilă.” (South China Morning News)

„O descriere vibrantă care arată limpede cât este de important să privim dincolo de suprafaţă când vine vorba de orice regiune sau perioadă din istorie – dar mai ales despre China.” (Peter Frankopan, Times Literary Supplement)

 

An apariție
2024
Lună apariție
4
Număr pagini
392
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Fără comentarii


Despre autori


Frank DIKÖTTER (n. 1961), istoric olandez, este profesor de ştiinţe umaniste la Universitatea din Hong Kong şi senior fellow la Hoover Institution. Înainte de a se muta în Asia, a fost profesor la University of London. A publicat mai multe volume dedicate în special istoriei Chinei, precum Mao’s Great Famine: The History of China’s Most Devastating Catastrophe, 1958‑1962 (2010), The Tragedy of Liberation: A History of the Chinese Revolution, 1945‑1957 (2013) şi The Cultural Revolution: A People’s History, 1962‑1976 (2016). De același autor, la Editura Polirom a mai apărut: Cum să fii dictator. Cultul personalității în secolul XX (2020).

 



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.