1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
1989. Toamna națiunilor
ISBN
978-973-46-3446-0
An apariție
2013
Lună apariție
6
Număr pagini
448
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Colecție
HISTORIA
Domenii
Istorie > Europa
        >> Europa de Est

1989. Toamna națiunilor

Autori: Adam Burakowski , Aleksander Gubrynowicz , Pawel Ukielski
INDISPONIBIL
38,48 lei

Vezi eBook
 
Aici puteti asculta emisiunea „Istorica” (Radio Romania Actualitati), editia din 17 iunie 2013 ("Europa de Est - Dominoul natiunilor"), dedicata volumului
 
 
Prefata de Stejarel Olaru
Traducere de Vasile Moga
 
Volumul prezinta schimbarile care au inceput in Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Romania si Bulgaria in a doua jumatate a anilor ‘80 si au culminat cu prabusirea sistemului comunist in 1989, accentul fiind pus nu atit pe evenimentele in sine, cit mai ales pe cauzele si consecintele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor si pe caracterul specific al schimbarii din fiecare tara. Autorii isi sprijina cerce tari le pe doua teze: incapacitatea economica a sistemului comunist si faptul ca impulsul catre reforma nu a venit din interiorul tarilor Europei Centrale si de Est, ci dinspre Uniunea Sovietica. Importanta lucrarii este sporita de analiza traseului parcurs de aceste tari in aproape un sfert de secol de evolutie postcomunista.
 
„Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz si Pawel Ukielski descriu evenimentele care au avut loc in 1989 in Polonia, Ungaria, Republica Democrata Germana, Ceho-slovacia, Bulgaria si Romania si care au tinut planeta agitata pe parcursul intregului an. Autorii ne prezinta argumentat cauzele care au dus la caderea sistemului comunist in Europa Centrala si de Est, dezvoltind un intreg palier de argumente, de la criza sistemica a regimurilor si rolul disidentei pina la noul model reformist de politica adoptat de Mihail Gorbaciov, care a provocat neintentionat prabusirea sistemului pe care il dorea salvat. In plus, autorii vin in intimpinarea cititorului interesat cu o noua cercetare a traseului pe care fiecare dintre tarile studiate l-a avut dupa caderea comunismului. Utila ca sa intelegem ca, asa cum nu putem compara evenimentele din 1989 din Romania cu cele din Ungaria sau Polonia ori pe cele din Bulgaria cu cele din RDG sau Cehoslovacia, nici tranzitia din toate aceste tari nu a parcurs si nici nu avea cum sa parcurga drumuri asemanatoare. Utila, de asemenea, ca sa nu uitam fragilitatea demo-cratiei si complicatele procese de consolidare a ei.
 
Preferind in mod inspirat varianta textului scris atragator, cei trei autori reusesc performanta de a povesti si de a conversa. De a povesti istoria recenta si dramatica a sase tari europene, printre care si a noastra. Apoi, de a conversa cu noi, cititorii, despre tranzitie si democratie, subiecte care ne-au marcat existenta de peste douazeci de ani. Credeti ca aveti in mina doar o carte stiintifica? Cititi-o! Va veti bucura de o lectura placuta, usoara, dar cu greutate insemnata in acelasi timp.” (Stejarel Olaru)
 
 
An apariție
2013
Lună apariție
6
Număr pagini
448
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Fără comentarii
Polonia: unde a inceput totul • Ungaria: schimbari nefinalizate • RDG: esecul revolutiei? • Cehoslovacia: implozia sistemului • Romania: un decembrie insingerat • Bulgaria: in cautarea unui sfirsit al comunismului


Despre autori


Adam Burakowski (n. 1977) – doctor habilitat în politologie, istoric, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia (2001) şi al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiaşi universităţi (2004). În cursul anului 2003 a efectuat un stagiu de practică în cadrul Cold War International History Project de la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington. Din 2004 devine asistent, din 2007 lector, din 2015 profesor în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Din 2006 activează în cadrul postului naţional de radio polonez. Începînd din 2009 este membru al conducerii Grupului pentru Interese Economice Europene al Euranet şi, din 2013, al Euranet Plus. Este coautor, împreună cu Aleksander Gubrynowicz şi Pawel Ukielski, al cărţii 1989 – Jesień Narodów (2010; 1989. Toamna naţiunilor, Polirom, 2013), împreună cu Marius Stan, al volumului Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku (O ţară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989, 2012) şi, împreună cu Krzysztof Iwanek, al volumului Od kolonii do mocarstwa. Indie 1857-2013 (De la colonie la superputere, India 1857-2013, 2013). În 2015 a publicat volumul System polityczny współczesnej Rumunii (Sistemul politic al României contemporane). În prezent se ocupă de India şi Asia de Sud.



Aleksander Gubrynowicz (n. 1974) – de profesie jurist, actualmente cercetator in cadrul Institutului de Drept International al Universitatii din Varsovia si, din 2001, in cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Stiinte. In intervalul 2003-2004 a indeplinit functia de adjunct al sefului catedrei de Relatii internationale din cadrul Collegium Civitas, fiind aici conferentiar de mai multi ani. Intre 1996 si 2007 a fost vicepresedinte al Fundatiei Nowicki. S-a specializat in problematica Europei Centrale si de Est, cu accent pe tarile baltice, si in problemele de drept international si european in domeniul ocrotirii mediului. A publicat de asemenea studii pe teme de drept economic international si european, concentrindu-se mai ales pe problematica germana.


Pawel Ukielski (n. 1976) – politolog, istoric, cercetator la Sectia Europa Centrala si de Est a Institutului de Studii Politice din cadrul Academiei Poloneze de Stiinte. Director adjunct si sef al Centrului Educativ de pe linga Muzeul Insurectiei Varsoviene. Conferentiar la Collegium Civitas, unde tine cursuri legate de transformarile din Europa Centrala si de Est si de politica istorica. In cercetarea stiintifica el se ocupa in special de istoria contemporana a Cehiei si a Slovaciei si in general de cea a Europei Centrale. Este autorul monografiei Aksamitny rozwod. Rola elit politycznych w procesie podzialu Czechoslowacji (Divortul de catifea. Rolul elitelor politice in procesul de impartire a Cehoslovaciei), 2007. A publicat, printre altele, in Anuarul Politicii Externe a Poloniei, in Revista de Politici Internationale si in volumele succesive ale anuarului Europa Centrala si de Est. Este autorul celor mai multe dintre titlurile cehe si slovace din Dictionarul biografic al Europei Centrale si de Est din secolul XX. Studiile si le-a facut la Szczecin, iar actualmente locuieste in Varsovia.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.