- ISBN
- 978-973-46-1977-1
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 448
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- FICTION LTD
- Domenii
Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural pe anul 2010
Nominalizare la Premiul Cartea Anului, oferit de revista Romania literara si Fundatia Anonimul
Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, sectia Proza, 2010
Editia a II-a, brosata
„Prin intermediul unei galerii de figuri remarcabile este pus in pagina un evantai larg al problematicii feminine: emotionalitatea, sexualitatea, maternitatea etc. Letitia Arcan intrupeaza, de fapt, o noua (bogata si proaspata) ipostaza a doamnei Bovary. Cu precizarea ca replica de-acum este creata din interiorul speciei si tocmai de aceea ea reuseste sa exprime sentimentele, trairile, miscarile si senzatiile feminine, nu o data contradictorii, pe care numai o scriitoare le poate cunoaste.” (Sanda Cordos)
„Aproape totul este tensionat, pregnant si captivant in Provizorat, de la scenele teribile ale rebeliunii legionare pina la zgomotele infrarealitatii cotidiene. Provizoratva trage toate firele spre – si dinspre – povestea de dragoste adulterina. Cei doi sint dominati de ambitii, dar si de complexe din copilarie si adolescenta. Amprenta epocilor trecute si a celei din jur nu se sterge din sufletul si carnea lor, care tremura foarte usor. De frica. Un complex psihoistoric si social ce n-a mai fost explorat cu atita acuitate si atita forta prozastica in romanul autohton. Totul se regaseste in petele de la Dosar care se intind ca o eczema. Pe viata personajelor, pe biografiile pe care ele incearca prin toate caile sa si le schimbe; pe prezentul lor provizoriu. Pe dragostea lor ce rezista pina la un punct. De neratat lectura acestui Provizorat, al doilea mare roman al Gabrielei Adamesteanu.” (Daniel Cristea-Enache)
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 448
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Prozatoare, jurnalistă și traducătoare, Gabriela ADAMEȘTEANU a condus, între 1991 și 2005, săptămânalul politic, social și cultural independent 22, iar apoi suplimentul lui, Bucureștiul Cultural (până în 2013). Vicepreședintă (2000-2004) și președintă (2004-2006) a Centrului PEN Român. Distinsă cu ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres al guvernului francez. Constant reeditate, romanele ei – Drumul egal al fiecărei zile (1975; Premiul Academiei, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor), Dimineață pierdută (1984; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor), Întâlnirea (2003, 2007; Premiul Ziarului de Iași, ex aequo, Premiul revistei Ateneu), Provizorat (2010; Premiul pentru proză al Observatorului Cultural, ex aequo), Fontana di Trevi (2018; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, premiul Radio România Cultural, Premiul Observatorului Cultural, Premiul Scriitorul Anului, Premiul Agenției de Carte), Voci la distanță (2022; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor) – și prozele ei scurte – Dăruiește-ți o zi de vacanță (1979), Vară-primăvară (1989), Gara de Est (2008) – au fost traduse în 18 limbi și elogiate de critica internațională. Publicistică: Obsesia politicii (interviuri, 1995), Cele două Românii (eseuri, 2001). Traduceri: Jean-Yves Potel, Disparițiile Annei Langfus (2016).
Foto autoare: Cătălina Flămânzeanu