- ISBN
- 978-630-344-240-2
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 208
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- FICTION LTD
- Domenii
Premiul Radio România Cultural, secțiunea Proză, ediția 2014
Premiul Crystal la Festivalul Internațional de la Vilenica, Slovenia
Roman nominalizat la Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași
Roman nominalizat la Premiul literar „Augustin Frățilă”
„Romanul Lilianei Corobca nu numai că relatează cu tandrețe și umor durerea și răbdarea copiilor abandonați, ci înfățișează cu profund realism decăderea economică, socială și morală a mediului rural.” (Andreas Breitenstein, Neue Zürcher Zeitung)
„În Kinderland, evadarea din brutalitate, sărăcie și abandon e posibilă prin puterea unui copil de a impregna lumea cu magie. Cartea capătă o profunzime mai mare spre final, când o «vrăjitoare» adolescentă apare în sat, aducând cu ea un amestec halucinant de vrajă și înțelepciune secretă. Încântătorul Kinderland aduce aminte de romanul Dolina Issy din 1955 al lui Czesław Miłosz. La fel ca această carte, cea a lui Corobca nu are cu adevărat o intrigă. Totul se rezumă la atmosferă: vulnerabilitatea și duritatea copilăriei, frumusețea naturii și o dorință aproape metafizică pentru dragostea îndepărtată și dispărută a părinților.” (Maria Rybakova, Los Angeles Review of Books)
„În proza Lilianei Corobca, poetica așteptării este punctul central. Aici se insinuează sentimentul zădărniciei și asumarea fatalității, condiția prizonieratului și, finalmente, obsesia maturității grăbite. Toate definesc felul în care, paradoxal, se fortifică inocența. În Kinderland, asistăm la o nouă cruciadă a copiilor: una anapoda, a fugii spre o interioritate îmbătrânită. Noua generație pierdută – mutilată de migrația economică – încearcă să-și amputeze copilăria pentru a supraviețui într-o lume golită de joc și umanitate. Un roman viu și poetic, ca un oracol grav al adolescenței.” (Marius Miheț, România literară)
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 208
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori

Liliana COROBCA (n. 1975, Săseni, Călărași, Republica Moldova) este scriitoare și cercetătoare a cenzurii din regimul comunist. Absolventă a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (1997), doctor în filologie la Universitatea din București (2001, cu teza Personajul în romanul românesc interbelic, 2003). A debutat cu romanul Negrissimo (Arc, 2003, 2021; Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei România literară, Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova). A mai publicat alte opt romane, traduse sau premiate în spațiul românesc și în străinătate, precum și studiul Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România (2014, 2025), nominalizat la premiile revistei Observator cultural și la Premiul PEN România. A editat mai multe volume de documente despre exil, deportare sau cenzură. A coordonat volumele Panorama comunismului în Moldova sovietică (Polirom, 2019; Premiul „Alexandru Boldur” al Fundației Culturale Magazin Istoric), Panorama comunismului în România (Polirom, 2020), Panorama postcomunismului în România (Polirom, 2022), Panorama postcomunismului în Republica Moldova (Institutul Cultural Român, 2024). Romanul Kinderland (Cartea Românească, 2013; Polirom, 2015), distins cu Premiul Radio România Cultural și Premiul Crystal la Festivalul Internațional de la Vilenica, a fost tradus în șase limbi și alte câteva traduceri sunt în curs de apariție.
Credit foto: Alina Băisan