Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
Leopardul de zăpadă
ISBN
978-973-46-7884-6
An apariție
2019
Lună apariție
7
Număr pagini
424
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Esențial
Domenii

Leopardul de zăpadă

Autori: Peter Matthiessen
44,95 lei

Vezi eBook
 

Traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă

Volum premiat cu National Book Award

Leopardul de zăpadă, volum cu care Peter Matthiessen a obţinut prima oară National Book Award, este o relatare a călătoriei făcute de el împreună cu naturalistul George Schaller în Nepal, în căutarea faimoasei feline cu acest nume, dar şi pentru a vizita Mînăstirea de Cristal, un centru spiritual budist din Himalaia. Pasionat de filosofia zen şi, în acelaşi timp, un observator perspicace al lumii din jur, Matthiessen transformă relatarea călătoriei sale într-una de tip iniţiatic, în care căutarea unui animal rar se îmbină cu o căutare a sinelui după o traumă recent suferită de scriitor – moartea prematură a soţiei, Deborah. Descrierea călătoriei, cu greutăţile întîmpinate pe traseu, prin munţii înzăpeziţi şi satele nepaleze, alternează cu digresiuni pe teme spirituale, legate de gîndirea şi practica budiste, excursuri filosofice şi meditaţii de ordin personal. Această împletire de întîmplări, idei, personaje exotice şi descrieri ale copleşitoarelor peisaje himalaiene conferă un farmec aparte volumului lui Matthiessen, scris sub forma unui jurnal de expediţie, dar care e în acelaşi timp o călătorie spre fiinţa lăuntrică ascunsă în fiecare dintre noi.

Leopardul de zăpadă este în egală măsură o cronică a unei călătorii a sinelui şi o cartografiere elevată a unui teritoriu straniu... o poveste fără vîrstă.” (The Independent)

„Ceea ce a început ca o căutare concretă a leopardului de zăpadă, un animal foarte rar şi un venerat simbol budist, s-a transformat într-o căutare a sensului Fiinţei – o combinaţie încîntătoare de alpinism şi religiozitate.” (The Observer)

„Nici o carte nu oferă o relatare mai autentică a unei călătorii a inimii decît cea din faimoasa expediţie a lui Matthiessen în Dolpo, străvechiul podiş tibetan. Din 1978, cînd a fost publicată, Leopardul de zăpadă, mai mult decît orice altă scriere similară, a reprezentat sursa de inspiraţie a numeroase expediţii organizate şi călătorii iniţiatice hippy.” (The Guardian)

An apariție
2019
Lună apariție
7
Număr pagini
424
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Peter Matthiessen (1927-2014) a fost un scriitor şi naturalist american şi, pînă în prezent, singurul autor care a cîştigat National Book Award pentru ficţiune şi nonficţiune. Născut în New York, Matthiessen a studiat la Yale University şi, vreme de un an, la Sorbona. După absolvirea facultăţii, a început să publice povestiri şi să studieze zoologia. În urma succesului obţinut cu primele sale texte de proză, se hotărăşte să urmeze o carieră literară. Locuieşte cîţiva ani la Paris, unde se asociază cu alţi scriitori americani expatriaţi, precum William Styron, James Baldwin, Irwin Shaw. În 1953, împreună cu cîţiva oameni de litere americani, înfiinţează prestigioasa The Paris Review. Întors în Statele Unite în 1954, începe să călătorească intens şi, în urma explorărilor sale, publică aproximativ douăzeci de volume pe teme de ştiinţe naturale şi mediu, inclusiv Leopardul de zăpadă (1978), cu care obţine pentru prima oară National Book Award. În acelaşi timp, continuă să publice proză scurtă şi mai ales romane, printre care se numără At Play in the Fields of the Lord (1965, selectat pe lista scurtă pentru National Book Award) şi trilogia Everglades (Killing Mister Watson, Lost Man’s River şi Bone by Bone), apărută în 2008 într-un singur volum, cu titlul Shadow Country, cu care cîştigă încă o dată National Book Award. În 2010, Shadow Country este recompensat cu Medalia William Dean Howells, premiu oferit de Academia Americană de Arte şi Litere (al cărei membru a fost) pentru cel mai remarcabil roman american apărut în ultimii cinci ani. Ultimul său roman, In Paradise, a fost publicat în 2014, la puţin timp după moartea autorului.Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumparat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.