- ISBN
- 978-973-46-6876-2
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 496
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Esențial
- Domenii
Traducere din limba rusă şi note de Nicolae Iliescu
Unul dintre marile romane de dragoste ale secolului XX
Ne aflăm aproape de mijlocul secolului al XIX-lea, iar ţarul Nicolae I stăpîneşte Rusia, înconjurat de camarila lui, de spioni şi conspiratori. Unii dintre decembrişti sînt încă în viaţă, iar ecoul morţii lui Puşkin şi a lui Lermontov încă nu s-a stins. Ajuns la plinătatea vîrstei, plecat de la curtea ţarului şi retras la conacul său de la periferia Petersburgului, melancolicul prinţ Miatlev îşi petrece zilele cufundat în tristeţe, departe de îndeletnicirile potrivite rangului şi de tovarăşii săi din regimentul de husari. Într-o zi, Miatlev salvează o tînără de sub roţile unei trăsuri în plină goană, o duce acasă, o îngrijeşte şi se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Viaţa lor pare să se îndrepte spre un făgaş fericit, însă Alexandrina, negăsindu-şi calea în viaţă, e disperată: va dispărea pe neaşteptate, lăsînd în urmă ruinele unui conac bîntuit de o fantomă „care nu mai sperie pe nimeni”, iar prinţul încearcă deznădăjduit s-o găsească. Ce nu vede încă e că viitorul – dragostea, adevărata libertate, fuga de lumea plină de toane – abia începe.
„Bulat Okudjava este una dintre cele mai cunoscute şi mai puternice voci ale generaţiei sale, o voce care a contribuit la crearea unei adevărate mişcări a beatnicilor în Uniunea Sovietică.” (The New York Times)
„Romanul Călătoria diletanţilor poate fi văzut şi ca ultima mare operă a aşa-numitei «epoci de aur» a literaturii ruse.” (Russian Classical Literature Today)
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 496
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Bulat Okudjava (1924-1997) a fost poet, romancier, scenarist, cîntăreţ şi compozitor sovietic de origine georgiano-armeană. A debutat în 1956 cu volumul Lirice, urmat de alte cărţi de versuri: Insule (1959), Toboşarul vesel (1964), Generosul Martie (1967), Arbat, Arbatul meu (1976), Vi se dedică (1988). A scris naraţiuni autobiografice – povestiri, nuvele şi romanul Teatrul care nu mai există, distins cu Premiul Cărţii în 1994. O direcţie aparte în proza sa este marcată de romanele „fantezii istorice”: Sărmanul Avrosimov (1969), Călătoria diletanţilor (1976), Întîlnire cu Bonaparte (1983). A compus 200 de cîntece pe versurile propriilor poeme, împletind în muzica populară rusească cu stilul şansonetelor franţuzeşti. O planetă minoră, 3149 Okudjava, descoperită în 1981 de astronoma cehă Zdeňka Vávrová, a primit numele lui.