Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
Adolescentul
ISBN
978-973-46-2080-7
An apariție
2011
Lună apariție
8
Număr pagini
664
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Clasici universali
Domenii

Adolescentul

Autori: F.M. Dostoievski
INDISPONIBIL
48,12 lei

Vezi eBook
 
Traducere din limba rusa si note de Livia Cotorcea
 
Diferit ca ton de celelalte capodopere ale scriitorului, romanul Adolescentul (1875) ocupa un loc aparte in creatia dostoievskiana, fiind istorisit din perspectiva unui tinar de nouasprezece ani, ale carui imaturitate, prospetime si naivitate se reflecta magistral in vocea narativa. Fiul nelegitim al unui mosier depravat, tinarul Arkadi Makarovici Dolgoruki oscileaza neincetat intre pornirea de a scoate la iveala greselile tatalui si dorinta ascunsa de a-i cistiga pretuirea. Inarmat cu un document despre care isi inchipuie ca ii va oferi puteri depline asupra celorlalti, Arkadi pleaca la Petersburg sa-si intilneasca tatal, insa aceasta experienta initiatica ii dezvaluie mizeriile concrete ale vietii adulte si ii schimba din temelii viziunea asupra lumii. Dostoievski zugraveste cu o maiestrie inegalabila adolescenta ca pe o stare de nesiguranta, ignoranta si nedesavirsire, dar si de bogatie si exuberanta in care totul este posibil.
 
„Desi personajele sale vorbesc mult, prea mult uneori, reactia lui Dostoievski fata de lumea ce-l inconjoara apare mai degraba in manifestari decit in discurs: in felul in care se misca, gesticuleaza, se scarpina, se holbeaza sau rid aceste personaje. Rareori, in marasmul de gesturi, multe fara insemnatate, transpare cite o intorsatura de fraza, cite un sunet al carui inteles adinc rascoleste pe neasteptate soarta eroilor, ii impinge, cu alte cuvinte, in scena, ii trezeste la viata.” (Andrew R. MacAndrew)
 
„Romanele lui Dostoievski sint furtuni ale clarviziunii, virtejuri in marea de nisip, capcane de apa care ameninta sa ne traga in adincuri la fiecare miscare. Intimplarile si personajele sint tinute alaturi de un singur liant, mai puternic decit oricare altul, materia sufletului. Furat de poveste, cititorul se trezeste apucat si aruncat de colo-colo pina la uitarea de sine; orbit, sufocat, el se trezeste victima unui rapt dumnezeiesc. Doar citind Shakespeare am avut aceleasi revelatii.” (Virginia Woolf)
An apariție
2011
Lună apariție
8
Număr pagini
664
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


F.M. Dostoievski (1821‑1881) este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii, operele sale având o influenţă profundă asupra întregii ficţiuni a secolului XX şi bucurându‑se şi astăzi de aceeaşi largă apreciere în rândul cititorilor. La Editura Polirom au apărut până în prezent: Scrieri politice (1999), Idiotul (2000, 2007, 2011, 2018), Nopţi albe şi alte microromane (2002), Jucătorul şi alte microromane (2003), Demonii (2003, 2007, 2012), Jurnal de scriitor (2006, 2008), Însemnări din subterană şi alte microromane (2007, 2012), Jucătorul (2007, 2011), Crimă şi pedeapsă (2011, 2016), Fraţii Karamazov (2011, 2018), Adolescentul (2011, 2015), Oameni sărmani (2014, 2016), Scrisori I (1837-1859) (2018), Soţul etern (2021) şi Însemnări de iarnă despre impresii de vară (2021).



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.