- ISBN
- 978-973-46-8332-1
- An apariție
- 2021
- Lună apariție
- 1
- Număr pagini
- 288
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 160x235
- Colecție
- BIOS
- Domenii
Medicina genomică și bolile comune ale adultului
Autori: Adrian Covic , Eusebiu Vlad Gorduza , Mircea Covic
Cuvînt înainte de academician Constantin Ionescu-Tîrgovişte
„Contributorii la această monografie au prezentat unitar fiecare capitol, realizînd un volum consistent, bine conceput şi organizat, cu un stil concis, clar şi logic, uşor de înţeles şi plăcut la lectură, pentru care autorii merită întreaga noastră gratitudine. Este exemplul tipic al colaborării dintre un clinician cu expertiză şi doi reputaţi geneticieni care reuşesc o mostră excelentă de interdisciplinaritate şi medicină translaţională, deseori invocată ca fiind o necesitate, dar rareori posibil de a fi îndeplinită. Printre puţinele cărţi care îndeplinesc aceste obiective, monografia de faţă poate fi considerată un exemplu demn de a fi urmat. Sincere felicitări.” (Academician Constantin Ionescu-Tîrgovişte)
- An apariție
- 2021
- Lună apariție
- 1
- Număr pagini
- 288
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 160x235
Medicina genomică • Factorii genetici şi epigenetici în bolile comune ale adultului • Boala coronariană • Hipertensiunea arterială esenţială • Insuficienţa cardiacă • Astmul bronşic • Insuficienţa renală: lezarea acută renală şi boala cronică renală • Boala inflamatorie intestinală • Ciroza hepatică • Diabetul zaharat tip 1 • Diabetul zaharat tip 2 • Genomica obezităţii • Bolile neurodegenerative • Psihozele majore: schizofrenia şi tulburarea bipolară • Tulburările de reproducere • Genomica bolii canceroase
Despre autori
Adrian Covic este profesor de nefrologie și medicină internă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, director al Clinicii de Nefrologie și al Centrului de Dializă și Transplant din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Specializări în clinici de nefrologie din Manchester, Aalst, Amiens, Leipzig, Cleveland. Doctor în științe medicale (1997), membru al Academiei de Științe Medicale (2008), membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (2011), președinte al Societății Române de Nefrologie, membru al CNATDCU. A publicat peste 600 de lucrări științifice în reviste internaționale și naționale de prestigiu, precum și cărți de specialitate. Indicele Hirsch actual este de 65. Principalele domenii de cercetare sunt: complicațiile cardiovasculare în bolile renale, anemia renală, ADPKD și dializa peritoneală, insuficiența renală acută. La Editura Polirom a mai publicat, în calitate de coautor, Boala polichistică renală autosomal dominantă (ADPKD) (1999), Afectarea cardiovasculară în boala renală cronică (2005), Manual de nefrologie (2007), Terapeutică medicală (ed. a II-a, 2000; ed. a III-a, 2014) și Medicina genomică și bolile comune ale adultului (2020).
Eusebiu Vlad GORDUZA este profesor universitar şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Iaşi, medic primar în specialitatea genetică medicală. Pe lângă activitatea universitară (de aproape un sfert de secol) şi cea medicală (coordonator al Laboratorului de Citogenetică Medicală din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă”, Iaşi), a desfăşurat o importantă activitate ştiinţifică. Domeniile de studiu şi de cercetare sunt cromozomii umani şi bolile cromozomiale, citogenetica medicală, tulburări de reproducere şi sexualizare. A publicat numeroase monografii, cursuri universitare și lucrări ştiinţifice şi a prezentat lucrări la congrese şi conferinţe internaţionale sau naţionale. Este preşedinte al SRGM, membru al altor societăţi ştiinţifice, coordonator medical al laboratorului de analize genetice Cytogenis Iaşi. La Editura Polirom a mai publicat Genetică medicală (în colab., ediția a III-a, 2017; Premiul Academiei Române, 2019).
Mircea Covic a fost profesor de genetică medicală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Studii la Facultatea de Medicină din Iași (1964) și Facultatea de Biologie din Iași (1971), numeroase specializări în țară și în străinătate (Paris, Lyon, Marseille, Nancy, Leuven). Activitatea practică în domeniul geneticii medicale (medic primar) din Centrul de Genetică Medicală al Spitalului Clinic de Pediatrie „Sf. Maria” din Iași și activitatea de cercetare i-au adus o meritată reputație în domeniu, fiind ales președintele Societății Române de Genetică Medicală (1994-2005) și membru al unor societăți științifice internaționale (ESHG, ISHG, ECA). Domeniile de studiu și de cercetare sunt: cromozomii umani și bolile cromozomiale, genetica clinică, tulburările de reproducere și de sexualizare, anomaliile congenitale și bolile comune ale adultului. A publicat mai multe monografii și cursuri universitare și peste 100 de lucrări științifice. La Editura Polirom a mai publicat, în calitate de coautor, Boala polichistică renală autosomal dominantă (ADPKD) (1999), trei ediții ale tratatului de Genetică medicală (2004, 2011, 2017; Premiul Academiei Române, 2019) și Medicina genomică și bolile comune ale adultului (2020).