- ISBN
- 978-973-46-9954-4
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 304
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 150x225
- Colecție
- -
- Domenii
Traducere din limba engleză de Fabiana Florescu
Fără să-și dea seama de acest lucru decât în veacurile din urmă, omul a fost nevoit să conviețuiască încă de la început cu un dușman invizibil cu ochiul liber, care se găsește nu doar peste tot în lumea înconjurătoare, ci chiar și în trupul său. Este vorba despre nenumărații agenți patogeni (bacterii, virusuri) în fața cărora armate redutabile s-au recunoscut învinse și din pricina cărora s-au prăbușit imperii întregi. Evenimentele majore din istoria omenirii au fost de multe ori determinate de această mulțime tăcută și omniprezentă a microbilor: dispariția omului de Neanderthal, ascensiunea creștinismului, expansiunea islamului, trecerea de la feudalism la capitalism, prăbușirea sistemului colonial european și abolirea sclaviei. Epidemiile catastrofale analizate în paginile acestei cărți au decimat populații întregi, dar i-au și silit pe oameni să vină cu idei noi, care au dus la îmbunătățirea stării de sănătate și a vieții sociale a omului.
„Superb scrisă... Kennedy împletește la perfecție cercetarea științifică cu istoria, iar vocea sa de autor stăpân pe sine îi va încânta cu siguranță pe cititorii lui Yuval Noah Harari sau Rutger Bregman.” (The Times)
„Kennedy transpune o varietate uimitoare de informații într-o carte scrisă într-un stil simplu și accesibil pe care chiar și cititorii familiarizați cu subiectul o vor găsi fascinantă. Patogeneza ne arată locul modest pe care îl ocupăm în univers, în timp ce această lume mare, impunătoare – și terifiantă uneori – continuă să se învârtă. Dar, ne reamintește Kennedy, nu suntem neputincioși.” (The Washington Post)
„Plină de informații uimitoare, Patogeneza nu acoperă doar mii de ani de istorie, ci încearcă și să schimbe radical felul în care vede cititorul multe dintre evenimentele (adesea foarte cunoscute) descrise în ea.” (The Guardian)
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 304
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 150x225
Virusurile paleolitice și ascensiunea oamenilor moderni • Cea mai proastă decizie din istoria omenirii? • Moartea Neagră Neolitică • Germenii sunt mai redutabili decât germanii • Învierea lui Hristos • Ciuma se întoarce • Noii barbari • Moartea Neagră și spiritul capitalismului • Sclavia și epidemiologia • Iacobinii negri și febra galbenă • De la economia pieței libere la „socialismul gazului și apei” • Sindromul vieții de doi bani • Ce înseamnă să fii om în era microbilor
Despre autori

Jonathan KENNEDY este doctor în sociologie al University of Cambridge. A predat la University College din Londra și a lucrat în calitate de cercetător asociat în cadrul Departamentului de Sociologie de la Cambridge. Din 2016 predă la Queen Mary University din Londra, unde îndeplinește și funcția de director adjunct al Centre for Public Health and Policy. Este interesat în primul rând de legătura dintre politică și sănătatea publică. Rezultatele cercetărilor sale interdisciplinare au fost publicate în reviste de prestigiu din domeniile medicinei, sociologiei și istoriei. A scris totodată pentru publicații precum The Guardian, El País, Reader’s Digest, Project Syndicate și London Review of Books.