- ISBN
- 973-46-0254-3
- An apariție
- 2006
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM
- Domenii
Anul negru • Concurs de frumusețe masculină la Stâncile Blestemate
Autori: Ismail Kadare
Anul negru este cronica perioadei celei mai zbuciumate din istoria Albaniei, cea de dupa declararea independentei (1913-1914), infatisind o tara fara un guvern stabil, cutreierata de armate straine, jefuita de bande inarmate si strabatuta, intr-un mars haotic, de ceata lui Shestan Verdha, un taran care si-a parasit tinutul natal minat de dorinta de a-si salva patria.
Concurs de frumusete masculina la Stincile Blestemate este o nuvela de o frumusete tulburatoare, in care atmosfera de o duritate specifica zonei muntoase din nordul Albaniei se intrepatrunde cu mitul si cu cea mai fina analiza psihologica.
- An apariție
- 2006
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Ismail Kadare (1936-2024). A absolvit Facultatea de Filologie la Tirana, apoi si‑a continuat studiile literare la Moscova, la Institutul de Literatura Maxim Gorki, unde a fost coleg cu marii scriitori sovietici ai epocii. A debutat cu poezie, primele sale doua volume (Visari juvenile, 1954 si Melancolie, 1957) anuntind deja un talent de exceptie. Saltul la proza a fost facut cu romanul Generalul armatei moarte (1963), considerat una dintre primele douazeci de carti ale deceniului sapte. Au urmat alte romane care i‑au consolidat faima internationala: Cetatea, Cronica in piatra, O capitala in noiembrie, Iarna marii insingurari si Concert la sfirsit de toamna. Intre 1990 si 2001 a locuit la Paris, perioada in care a publicat romanele Piramida, Umbra, Spiritus, Florile reci din martie s.a., precum si citeva carti de memorialistica. Extrem de interesant, din punctul de vedere al genezei operei sale, este volumul Dialoguri cu Alain Bosquet, urmare a unui lung interviu acordat televiziunii franceze in 1995. O alta aparitie remarcabila o constituie Moartea care ne‑a unit, zguduitoare carte‑document despre evenimentele din Iugoslavia ultimilor ani. In toamna lui 2001, Kadare s‑a intors, de aceasta data definitiv, la Tirana. In ultimul deceniu, scriitorul albanez a fost nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru literatura.