- ISBN
- 978-973-46-8549-3
- An apariție
- 2021
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 312
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- -
- Domenii
Nomada
Din Islam în America O experiență personală a ciocnirii civilizațiilor
Autori: Ayaan Hirsi AliTraducere de Silvia Pavel
După ce a atras atenția întregii lumi cu Necredincioasa, cartea sa de memorii devenită bestseller internațional, Ayaan Hirsi Ali își continuă povestea în Nomada. Dorind să fie cît mai departe de conflictele provocate de islamiști în Europa, ea hotărăște să se stabilească și să înceapă o viață nouă în America. Însă, odată ce rupe legăturile cu familia sa și ajunge aici, își dă seama că trebuie să renunțe la toate superstițiile și concepțiile care o împiedică să se integreze într-o societate de tip occidental. Nomada este istoria unei familii dezbinate din cauza ciocnirii civilizațiilor și istoria emoționantă și adesea amuzantă a unei femei ce descoperă America. Iar fiindcă își iubește noua țară, nu poate să-și alunge teama că aceasta va repeta greșeala Europei, care a subestimat islamul radical. Ayaan Hirsi Ali avertizează cu privire la pericolul reprezentat de islam, dar mai ales îndeamnă instituțiile occidentale importante ֪– inclusiv universitățile, organizațiile feministe și bisericile creștine – să ia măsuri pentru a-i ajuta pe imigranții musulmani să se integreze și să evite astfel tentația fundamentalismului și terorismului.
„Pentru mine, cele mai frumoase trei cuvinte din noua limbă a rezistenței împotriva tiraniei sînt Ayaan Hirsi Ali.” (Christopher Hitchens)
Carte recomandată de
- An apariție
- 2021
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 312
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Ayaan Hirsi Ali s-a născut în Somalia, a crescut în credința musulmană și și-a petrecut copilăria și adolescența în Etiopia, Kenya și Arabia Saudită. În 1992 a ajuns în Olanda ca refugiată, încercând să scape de o căsătorie forțată cu un văr îndepărtat pe care nu îl întâlnise niciodată. A învățat olandeza și a lucrat ca translatoare în clinici de întrerupere a sarcinii și adăposturi pentru femeile abuzate. După ce și-a luat licența în științe politice, a fost aleasă în Parlamentul Olandei, unde a făcut cunoscută condiția dificilă a femeilor musulmane din Europa. În 2005, a fost inclusă de revista Time în topul celor mai influente o sută de personalități și printre „eroii” desemnați de revista Glamour. A fost desemnată Europeanul Anului de Reader’s Digest și a primit numeroase premii ca activistă pentru drepturile omului. A debutat în 2004 cu volumul în limba olandeză De maagdenkooi (Fecioara încătușată), tradus în engleză în 2006 și în română în 2008. În 2006 a devenit cercetător rezident la American Enterprise Institute din Washington, DC, și s-a stabilit în SUA. Lucrează la Hoover Institution de la Stanford University și este senior fellow al Future of Democracy Project la Harvard Kennedy School. Continuă să fie o activistă de frunte pentru drepturile femeilor și o voce critică față de regimurile islamice.
De aceeași autoare la Editura Polirom au mai apărut: Nomada. Din Islam în America. O experiență personală a ciocnirii civilizațiilor (2021) și Prada. Imigrația, islamul și erodarea drepturilor femeilor (2021).