- ISBN ePub
-
978-973-46-7268-4
- ISBN PDF
-
978-973-46-7269-1
- An apariție
-
2018
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- -
- Domenii
Ediţia a II-a revăzută şi adăugită
Volum apărut cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei în baza unei decizii emise de Parlamentul German.
Sînt trei secole de cînd primii germani au fost colonizaţi în Banat, prezenţa lor jucînd un rol important în regiune atît din punct de vedere economic, cît şi politic şi cultural. Într-o a doua ediție revăzută și considerabil adăugită, volumul coordonat de Smaranda Vultur reuneşte interviuri autobiografice şi studii antropologice despre minoritatea germană din Banat, care creionează imaginea de ieri şi de azi a unei etnii, precum şi repere importante ale istoriei sale sociale. Prin interviurile de tip „povestea vieţii” sînt prezentate destine individuale, obiceiuri, tradiții, locurile rămase în memoria etnicilor germani, precum şi odiseea celor deportaţi în URSS în 1945 şi în Bărăgan în 1951.
„Mărturiile celor care au traversat perioada de nazificare, războiul, care au pierdut prin expropriere sau colectivizare accesul la transmiterea bunurilor, au cunoscut la o vîrstă extrem de fragedă deportările, separarea de familie şi munca epuizantă sînt mai dramatice, mai încărcate de emoţii atunci cînd cei care relatează nu au cîştigat prin trecerea timpului o anume detaşare şi distanţare analitică. Sînt – în cazul deportaţilor în URSS mai ales (jumătate dintre interviuri fiind cu unii dintre ei) – adevărate poveşti de supravieţuire, fără tonalităţi eroizante, care le-ar face mai puţin credibile. Descrierile condiţiilor din lagăr sînt uneori cinematografice, apropiindu-se prin detalii de puterea de impact a unui text literar, pe principiul că realitatea, în condiţii extreme, concurează ficţiunea.” (Smaranda Vultur)
- An apariție
- 2018
- Lună apariție
- 3
- Număr pagini
- 504
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Despre autori
Smaranda Vultur, doctor în filologie, fost conferențiar la Universitatea de Vest din Timișoara. În cadrul Grupului de antropologie culturală și istorie orală de la Fundația „A Treia Europă” a conceput și a realizat mai multe proiecte de cercetare în domeniul identităților culturale și memoriei, prin metoda povestirilor autobiografice. La Editura Polirom a mai publicat Memoria salvată. Evreii din Banat, ieri și azi (coord., 2002) și Germanii din Banat prin povestirile lor (coord., 2018).