- ISBN
- 978-973-46-7666-8
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 280
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- STUDII ROMÂNEȘTI
- Domenii
Vecini în vremuri de restriște. Stat, antisemitism și Holocaust în Basarabia și Transnistria
Autori: Diana Dumitru
Traducere de Miruna Andriescu
Pe baza a numeroase documente de arhivă şi mărturii orale, volumul oferă o nouă abordare a Holocaustului din Basarabia şi Transnistria, mai puţin cunoscut decît cel din Polonia sau din ţările baltice. Comparînd implicarea civililor în jefuirea, denunţarea şi uciderea evreilor locali sau deportaţi aici în urma atacului trupelor germane şi române asupra Uniunii Sovietice în vara anului 1941, Diana Dumitru consideră că populaţia din Transnistria ucraineană era mai dispusă să-i ajute pe evrei decît cea din Basarabia română. Sînt prezentate argumente şi observaţii privind diversele aspecte ale comportamentului civililor faţă de evrei în timpul „Holocaustului tăcut” desfăşurat între Prut şi Bug, autoarea ajungînd la concluzia că această atitudine a populaţiei a fost modelată diferit de regimurile anterioare, în funcţie de politicile statului şi de climatul instituit de acesta.
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 280
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Experienţa Imperiului Rus: evreii între integrare şi excludere • Antisemitism recontextualizat: Basarabia în cadrul statului român • Năzuinţe spre schimbare: lupta contra antisemitismului şi integrarea evreilor în Transnistria sovietică • Sub atac: comportamentul civililor faţă de evrei în timpul Holocaustului în Basarabia • Evreii şi vecinii lor în Transnistria ocupată
Despre autori
Diana Dumitru este conferenţiar universitar la Catedra de Istorie şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. I‑au fost acordate burse prestigioase, printre care Gerda Henkel Stiftung, bursa Institutului Internaţional pentru Studii ale Holocaustului din cadrul Yad Vashem pentru studii şi cercetări postdoctorale şi Rosenzweig Family Fellowship pentru cercetare în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite. A publicat peste 40 de articole şi două cărţi, iar în 2012 a fost distinsă cu Mary Parker Follet Award pentru cel mai bun articol sau capitol publicat în domeniul politicii şi istoriei, din partea Asociaţiei Americane pentru Ştiinţe Politice.