- ISBN
- 978-630-344-169-6
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 124
- Tip ediție
- cartonată, color
- Format
- 220x260
- Colecție
- -
- Domenii
Au fost lângă noi…
12 povestiri despre Holocaustul din România
Autori: Ana Bărbulescu , Marius Cazan , Alexandru Florian , Petre Matei , Roxana PopaCoeditare cu Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
Benzi desenate de Octav Ungureanu
„A scrie despre Holocaust este foarte greu. Prea mulți vectori raționali și emoționali trebuie să se sincronizeze pentru a reda o istorie traumatică unică. A citi despre tragedia evreilor în Al Doilea Război Mondial presupune să te eliberezi de prejudecăți, de stafia antisemitismului. A-ți asuma responsabilitatea pentru cele întâmplate în urmă cu mai bine de 80 de ani, cu evreii și cu romii din România, este un gest de demnitate civică.
Colegii mei, câteva zeci de elevi din țară și un tânăr ilustrator au găsit ingredientul prin care au pus laolaltă, în armonie artistică, elementele subiective și obiective pentru ca povestirile din Holocaust să se convertească într-un mesaj cu maximă audiență: banda desenată!
Lectură captivantă și dezinhibată!” (Alexandru Florian)
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 124
- Tip ediție
- cartonată, color
- Format
- 220x260
Despre autori

Ana Bărbulescu (n. 1976) este doctor în sociologie al Universităţii Bucureşti. În prezent este cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi conferenţiar universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti. Dintre temele de cercetare abordate enumerăm istoria socială a ghetourilor din Transnistria, antisemitismul în România interbelică sau reconstrucţia memoriei publice a Holocaustului în postcomunism. Este autoarea a trei cărţi şi a numeroase studii publicate în reviste şi volume academice.


Alexandru Florian este doctor în filosofie și științe politice. Director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Autor a cinci cărți și editor a trei volume. A publicat peste 50 de studii dedicate unor teme actuale, precum receptarea Holocaustului în România sau modernizare și tranziție politică în Europa Centrală și de Est.


.