- La reducere!
- -35%
- ISBN
- 978-973-46-8244-7
- An apariție
- 2020
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 272
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Salman Rushdie”
- Domenii
Furie (ediția 2020)
Autori: Salman Rushdie
Valabilitate promotie: - 23-01-2025 in limita stocului disponibil.
În Furie palpită o energie epică uimitoare, născută din comedia cea mai neagră, lipsită de orice urmă de compasiune, dintr-o tulburătoare analiză a abisului firii umane și dintr-o copleșitoare poveste de dragoste.
Profesorul Malik Solanka, protagonistul romanului Furie, istoric al ideilor şi plăsmuitor de păpuşi de renume mondial, decide într‑o zi să‑şi abandoneze viaţa şi familia de la Londra, fără nici o explicaţie, şi să evadeze la New York. Solanka simte în taină o furie nimicitoare îndreptată împotriva tuturor şi se teme că îi va scăpa la un moment dat de sub control, întorcîndu‑se împotriva celor dragi. Soseşte la New York într‑o epocă de aur a consumului, cînd America se află în culmea bogăţiei şi puterii ei, şi încearcă să se piardă pe sine în efervescenţa vieţii din jur. Însă, oriunde merge, îl întîmpină aceeaşi furie. Undeva în oraş, un ucigaş în serie începe să facă victime printre fetele frumoase şi stilate din mediul exclusivist al celor bogaţi, iar crimele par să coincidă în mod ciudat cu anumite episoade de amnezie prin care trece profesorul Solanka.
„Ca toate poveștile frumoase, Furie are și ea o morală, pentru care Rushdie explorează subiecte dificile, aducînd în discuție rasa sau clasa personajelor sale. Celebrul scriitor ne ajută să vedem viața americană prin ochii unui vizitator: dintr-odată, impresia pe care o avem despre noi se schimbă irevocabil.” (Houston Chronicle)
„Furia lui Rushdie e precum un cocktail Molotov, al cărui efect fulminant amestecă totul într-un bricolaj erudit și sentimental, absurd și totuși dintre cele mai obișnuite.” (Pittsburgh Post-Gazette)
„Rushdie simte și descrie pulsul vieții din America de parcă și-ar fi trăit toată viața printre americani. Puțini dintre cei ce au încercat au ajuns la o imagine atît de contradictorie – comică și supărătoare în același timp – a societății contemporane.” (The Tampa Tribune & The Tampa Times)
- An apariție
- 2020
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 272
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Salman RUSHDIE s‑a născut la Bombay (azi Mumbai) în 1947. La vârsta de treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire s‑a mutat la Karachi, în Pakistan. A avut o scurtă şi nefericită experienţă în televiziune, după care s‑a întors în Anglia, unde şi‑a construit o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu Grimus, dar romanul care l‑a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte (1981), distins în acelaşi an cu Booker Prize şi cu The Booker of Bookers în 1993. I‑au urmat volumele Ruşinea (1983), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, Harun şi Marea de Poveşti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pământul de sub tălpile ei (1999), Furie (2001), Shalimar clovnul (2005), Seducătoarea din Florenţa (2008), Luka şi Focul Vieţii (2010), Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi (2015), Casa Golden (2017), Quichotte (2019), Oraşul Victoriei (2023). Pe lângă romanele menţionate, a mai publicat culegerea de povestiri Orient, Occident (1994), volumele de publicistică Patrii imaginare (1992) şi Dincolo de limite (2002) şi jurnalul de călătorie Surâsul jaguarului (1987). În 2012 i‑a apărut volumul de amintiri Joseph Anton: Memorii. De‑a lungul carierei, Rushdie a fost recompensat cu numeroase distincţii literare pe lângă cele amintite mai sus: Golden PEN Award, premiul James Tait Black Memorial, James Joyce Award, Prix du Meilleur Livre Étranger. În 1983 prozatorul a devenit membru al Royal Society of Literature. În 1999, Franţa i‑a acordat titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. În 2007 i‑a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar în 2008 a devenit membru al American Academy of Arts and Letters. Din anul 2000, Salman Rushdie locuieşte în S.U.A., în New York City. În 12 august 2022, pe când se pregătea să ţină o conferinţă la Institutul Chautauqua din Chautauqua, New York, a fost înjunghiat de mai multe ori pe scenă de un bărbat în vârstă de douăzeci şi patru de ani din Fairview, New Jersey. Scriitorul a supravieţuit, dar a suferit răni grave, în urma cărora şi‑a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a‑şi folosi o mână. Despre această experienţă traumatizantă scrie în cea mai recentă carte a sa, Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat.
Foto autor: © 2024, Rachel Eliza Griffiths