- La reducere!
- -35%
- ISBN
- 978-973-46-9694-9
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 352
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Salman Rushdie”
- Domenii
Oraşul Victoriei
Autori: Salman Rushdie
Valabilitate promotie: - 23-01-2025 in limita stocului disponibil.
Traducere din limba engleză și note de Dana Crăciun
Oraşul Victoriei este povestea de proporţii epopeice a unei femei care dă naştere unui imperiu fantastic, ce va sfârşi prin a o distruge. La finalul unei bătălii lipsite de însemnătate dintre două regate din sudul Indiei secolului al XIV-lea, de-acum căzute în uitare, o fetiţă de nouă ani este martora unei teofanii care va schimba cursul istoriei. După ce asistă copleşită de durere la sinuciderea mamei ei, şi în urma hierofaniei, Pampa Kampana ajunge să fie locuită de zeiţa Parvati. Conferindu-i puteri peste capacitatea omenească de înţelegere, zeiţa îi spune fetei că va juca un rol crucial în ridicarea unui mare oraş numit Bisnaga – Oraşul Victoriei –, o adevărată minune a lumii. Dând viaţă oraşului şi locuitorilor acestuia, Pampa Kampana încearcă să ducă la îndeplinire menirea pe care i-a rânduit-o Parvati: să le confere femeilor putere egală cu cea a bărbaţilor, într-o lume patriarhală. Dar toate poveştile se îndepărtează în cele din urmă de cel care creează, iar Bisnaga nu face excepţie. Splendid scris sub forma traducerii unei epopei antice, Oraşul Victoriei este o saga despre iubire, aventură şi mit ce devine prin ea însăşi un testament al puterii întemeietoare a povestirii.
„Orașul Victoriei este un roman colosal și profund, ambițios și sclipitor. Fiecare pagină e plină de magie, fiecare pagină este extraordinară. Ca orice operă de artă importantă, nu seamănă cu niciun alt roman de care-mi amintesc. O realizare semnificativă a unuia dintre marii noștri scriitori în viață.” (Michael Cunningham)
„Imperiul Vijayanagara, sursa de inspirație a romanului, cuprindea, în secolele XV-XVI, cea mai mare parte din sudul Indiei. Dintr-o perspectivă, acesta a constituit solul fertil al lumii moderne globalizate, un rai pentru dezvoltarea artelor și a ideilor noi, dar și un centru de putere care întreținea schimburi economice și culturale cu China și Veneția. Din altă perspectivă, a fost un loc măcinat de intrigi, de războaie și de lovituri de palat. Ceea ce înseamnă că a încorporat totul: nobilul și vulgarul, progresul și regresul, paradisul hindus Svarga îngemănat cu perfidul King’s Landing din Game of Thrones. Orașul Victoriei e bine înrădăcinat în acest pământ. Rushdie ne oferă o Mahabharata alternativă și ticluiește din rămășițele istoriei un adevărat mit fondator.” (The Guardian)
„Prin extraordinara sa forță profetică, romanul Orașul Victoriei ne arată din nou care sunt motivele pentru care opera lui Salman Rushdie va fi mereu relevantă.” (The New York Times)
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 352
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
Despre autori
Salman RUSHDIE s‑a născut la Bombay (azi Mumbai) în 1947. La vârsta de treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire s‑a mutat la Karachi, în Pakistan. A avut o scurtă şi nefericită experienţă în televiziune, după care s‑a întors în Anglia, unde şi‑a construit o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu Grimus, dar romanul care l‑a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte (1981), distins în acelaşi an cu Booker Prize şi cu The Booker of Bookers în 1993. I‑au urmat volumele Ruşinea (1983), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, Harun şi Marea de Poveşti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pământul de sub tălpile ei (1999), Furie (2001), Shalimar clovnul (2005), Seducătoarea din Florenţa (2008), Luka şi Focul Vieţii (2010), Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi (2015), Casa Golden (2017), Quichotte (2019), Oraşul Victoriei (2023). Pe lângă romanele menţionate, a mai publicat culegerea de povestiri Orient, Occident (1994), volumele de publicistică Patrii imaginare (1992) şi Dincolo de limite (2002) şi jurnalul de călătorie Surâsul jaguarului (1987). În 2012 i‑a apărut volumul de amintiri Joseph Anton: Memorii. De‑a lungul carierei, Rushdie a fost recompensat cu numeroase distincţii literare pe lângă cele amintite mai sus: Golden PEN Award, premiul James Tait Black Memorial, James Joyce Award, Prix du Meilleur Livre Étranger. În 1983 prozatorul a devenit membru al Royal Society of Literature. În 1999, Franţa i‑a acordat titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. În 2007 i‑a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar în 2008 a devenit membru al American Academy of Arts and Letters. Din anul 2000, Salman Rushdie locuieşte în S.U.A., în New York City. În 12 august 2022, pe când se pregătea să ţină o conferinţă la Institutul Chautauqua din Chautauqua, New York, a fost înjunghiat de mai multe ori pe scenă de un bărbat în vârstă de douăzeci şi patru de ani din Fairview, New Jersey. Scriitorul a supravieţuit, dar a suferit răni grave, în urma cărora şi‑a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a‑şi folosi o mână. Despre această experienţă traumatizantă scrie în cea mai recentă carte a sa, Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat.
Foto autor: © 2024, Rachel Eliza Griffiths